В.о. президента Молдавії запропонував свого племінника на пост глави Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В.о. президента Молдавії запропонував свого племінника на пост глави Нацбанку

Казна та Політика
303
В Молдавії розгорається скандал у зв'язку з наміром в.о. президента Міхая Гімпу призначити свого племінника президентом Нацбанку. Це попереднє рішення обговорюється в четвер увечері на всіх телеканалах країни.
Як повідомляє телеканалу PRO-TV, на засіданні Постійного бюро парламенту в четвер, в.о. президента Молдавії, спікер парламенту М.Гімпу повідомив про намір висунути на пост президента Національного банку кандидатуру свого племінника Корнеліу Гімпу, який є віце-президентом КБ "Вікторіабанк".
Питання про призначення президента НБМ включене до порядку денного засідання парламенту на п'ятницю. Ця посада стала вакантною після того, як минулого тижня закінчився семирічний термін перебування на посаді президента НБМ Леоніда Талмача, який обіймав цю посаду протягом майже 20 років.
В.о. президента підтвердив журналістам, що пропонований кандидат є його племінником - сином його брата Георгія Гімпу, який був депутатом першого парламенту незалежної Молдавії.
"Я не бачу проблем. Корнеліу Гімпу є фахівцем у даній області, багато років працював у банку. Його кілька разів пропонували на посаду віце-президента Нацбанку Молдови, проте ці пропозиції не проходили, оскільки у владі були комуністи. Було б вершиною цинізму, якби демократи відмовилися також затвердить його, оскільки він є сином Георгія Гімпу", - заявив Гімпу.
Це намір піддали різкій критиці представники Партії комуністів. Член Постійного бюро парламенту, депутат від Партії комуністів Ігор Додон нагадав, що інший племінник в.о. президента - Дорін Кіртоаке, очолює мерію Кишинева.
"Водночас Кіртоаке є й депутатом парламенту, оскільки його дядько, голова парламенту Міхай Гімпу досі не включив до порядку денного засідань законодавчого органу питання, що стосується відмови градоначальника від мандата депутата, попри те, що граничний термін перебування на двох посадах одночасно закінчився 14 вересня цього року. Ось така кадрова політика в правлячому Альянсі", - відзначив Додон.
В той же час на питання журналістів про споріднені зв'язки між екс-президентом Володимиром Вороніним і колишнім директором Служби інформації та безпеки Артуром Решетніковим, Додон сказав, що він не знав, що Решетніков є племінником Вороніна.
Після засідання уряду в четвер журналісти запитали прем'єр-міністра Влада Філата, чи правда, що новим президентом НБМ стане Корнеліу Гімпу, який є племінником голови парламенту Молдавії.
"Коли я почну говорити на цю тему, то повинен буду аргументувати, чому примар Кишинева Дорін Кіртоаке є племінником Міхая Гімпу. Якщо у названого вами кандидата є відповідні здібності, то чому ні? На першому плані має бути професіоналізм, а не ступінь спорідненості", - сказав Філат.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас