У Держдумі РФ натякають, що небагаті країни скоро не зможуть купувати газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Держдумі РФ натякають, що небагаті країни скоро не зможуть купувати газ

Енергетика
663
Природний газ буде дедалі дорожчим і менш доступним для не дуже забезпечених країн. Про це сьогодні заявив заступник голови Державної Думи РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв на щорічній конференції з питань політики Європейського союзу газової промисловості.
Як повідомили УНІАН в прес-службі політичної партії "Єдина Росія", за його словами, незважаючи на заходи енергозбереження і спад у світовій економіці, провідні організації з прогнозування не квапляться скоректувати свої прогнози в бік зниження попиту і пропозиції.
Язєв відзначив, що експерти, навпаки, передбачають зростання видобутку газу практично на всіх континентах, хоча Близький Схід, Росія з Центральною Азією, Північна Америка будуть, як і раніше, в лідерах.
"Але зі зростанням видобутку так званого нековенціального газу, газу полярних, шельфових і глибоководних родовищ, газу глибокого залягання, цей унікальний екологічний енергоносій ставатиме все дорожчим і менш доступним для недостатньо забезпечених країн", - сказав Язєв.
Стійке виробництво і відповідний платоспроможний попит забезпечить тільки надання режиму максимального сприяння для інвестицій у цей сектор, переконаний депутат.
"Як відомо, полярні області Росії зберігають у надрах гігантські запаси природного газу. Нещодавно, на нараді з іноземними інвесторами на півострові Ямал, російське керівництво ясно сформулювало свою готовність максимально сприяти інвестиціям у цей регіон. Серед намірів - звільнення від податку на видобуток корисних копалин, статус особливої економічної зони та інші. У російському Заполяр’ї суворі кліматичні умови, але воно надто вигідно розташоване, якраз у зоні вічної політичної стабільності, чим не можуть похвалитися інші регіони з крупними запасами газу", - підкреслив він.
Згадуючи про те, якою повинна стати угода про співпрацю між Євросоюзом і Російською Федерацією, а точніше, його частина про співпрацю в енергетичній сфері, Язєв висловив переконаність у тому, що воно має бути якомога конкретнішим. "Адже саме загальні політичні фрази, що довільно тлумачаться сторонами, провокують недовір'я. Конкретні кроки і принципи спільного освоєння Штокмановського родовища і родовища півострова Ямал - саме те, що нам потрібно, щоб відновити довіру і знов говорити мовою творення. Також основні принципи співпраці буде корисно сформулювати відносно стратегічних маршрутів трубопровідного транспортування газу через Україну і Білорусь", - завершив Язєв.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас