У Румунії розпалась правляча коаліція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Румунії розпалась правляча коаліція

Казна та Політика
221
В четвер з коаліційного уряду Румунії вийшли міністри від Соціал-демократичної партії (СДП), передає Бі-бі-сі.
За словами лідера соціал-демократів Мірча Джоане, міністри пішли у відставку "на знак солідарності" зі звільненим раніше міністром внутрішніх справ Даном Ніка, який також є членом СДП.
28 вересня румунський прем'єр Еміль Бок звільнив Ніка через зауваження голови МВС з приводу можливих фальсифікацій на президентських виборах, які заплановані на 22 листопада ц.р. Колишній міністр звинуватив Демократично-ліберальну партію (ДЛП) прем'єра Бока в тому, що вона на виборах може використовувати незаконні методи для переобрання чинного президента країни Траяна Бесеску. У свою чергу, прем'єр звинуватив міністра внутрішніх справ в тому, що він нездатний виконувати свої обов'язки, що призвело до погіршення суспільної ситуації в країні.
Бок вимагав від соціал-демократів висунути нову кандидатуру на посаду міністра внутрішніх справ, а тимчасово виконуючим обов’язки глави МВС призначив Василе Благу з ДЛП.
Наступного дня президент Бесеску закликав обидві партії до переговорів, проте соціал-демократи відмовилися.
Нагадаємо, коаліційний уряд в Румунії був сформований, оскільки жодна з політичних сил в країні не набрала на парламентських виборах 30 листопада 2008 року достатньої кількості голосів, щоб самостійно сформувати кабінет міністрів. Соціал-демократи отримали тоді 33,09% голосів при голосуванні в нижню палату парламенту і 34,16% при голосуванні в сенат, а Демократично-ліберальна партія - 32,36% і 33,57% голосів відповідно.
Відзначимо, що як Бесеску, так і Джоане мають намір брати участь в майбутніх президентських виборах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас