Туркменський газ зробив пробоїну в бюджеті "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменський газ зробив пробоїну в бюджеті "Газпрому"

Енергетика
863
"Газпром" цього року може витратити на закупівлю газу рекордну суму - понад 500 мільярдів рублів.
Через падіння власних продажів "Газпром" майже удвічі скоротить закупівлю чужого палива - до 44 млрд куб. м. Це план з нового бюджету монополії на 2009 р., прийнятого вчора радою директорів "Газпрому", повідомляє газета "Відомості".
Витрати на куплений газ у IV кварталі будуть приблизно на рівні II кварталу, сказав менеджер "Газпрому", хоча напередодні джерело, близьке до концерну, запевняло, що вони не плануються.
Загальні витрати "Газпрому" на куплений газ складуть цього року рекордні 501 млрд крб. З торішніми їх не порівняти: у звітах концерн вказує витрати на куплені газ, нафту та нафтопродукти. Якщо брати зіставні витрати з бюджету-2008, виходить майже дворазове зростання. При цьому всі закордонні клієнти російського монополіста, до числа яких входить і Україна, не припиняють чинити тиск на компанію з метою покращення умов контрактів і таким чином позбавити російську сторону додаткових надходжень.
Витрати на чужий газ перевищать 0,5 трлн крб., підтверджує джерело, близьке до "Газпрому". Представник компанії цього не коментує.
До кризи "Газпром" купував чужий газ, оскільки його продажі перевищували видобуток (у 2008 р. - 572 млрд куб. м проти 549,7 млрд). Закупівлі цього року продовжувалися через зобов'язання перед постачальниками, пояснювали менеджери "Газпрому": російським нафтовикам довелося б палити попутний газ на факелах, а за цим пильно стежать чиновники. Які зобов'язання перед Середньою Азією (тобто Туркменією, Узбекистаном і Казахстаном), невідомо.
Але саме сусіди зроблять головний внесок до рекордних витрат "Газпрому": середня ціна закупівлі у них в 2009 р. - $271 за 1000 куб. м, майже удвічі більше торішнього, сказано в новому бюджеті "Газпрому" (за даними двох близьких до нього джерел). А в рублях - через посилення долара - виходить зростання в 2,6 рази. Максимальна ціна самого "Газпрому" для європейських клієнтів - $285,8 в середньому за рік.
Російським виробникам такі ціни навіть не снилися: "Роснафта", наприклад, у першому півріччі продавала "Газпрому" паливо за $31, "Лукойл" - за $32. Але нафтовики не нарікають. "Ми цілком задоволені співпрацею з нашим стратегічним партнером", - повідомив представник "Лукойлу" Геннадій Красовський.
Найдорожче "Газпром" купував газ у Туркменії - за $375,5 (торік - $140). Щоправда, закупівлі йшли лише в I кварталі: у квітні концерн припинив імпорт з цієї країни. Ашхабад і Москва досі домовляються про нову ціну та відновлення постачань.
Якщо в IV кварталі "Газпром" знову купуватиме туркменський газ, це проб'є в його бюджеті дірку близько $2 млрд, сказав співробітник "Газпрому". Якщо взяти обсяги імпорту в I кварталі (11,8 млрд куб. м) і середню ціну Узбекистану та Казахстану, якраз близько $2 млрд і виходить. Прийнятий вчора бюджет теж дефіцитний: нестача власних коштів - близько 305 млрд крб. - вже закрита кредитами й позиками.
Фінансисти "Газпрому" розмірковують, що робити далі, сказав співробітник компанії. Один з варіантів - продаж на ринку ліквідних активів, наприклад, акцій "Газпром нафти" (частка концерну - 95,7%). Але голова правління "Газпрому" Олексій Міллер сказав, що цей варіант не розглядається.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас