Росія погасить борг СРСР, що викликає "збентеження", при обміні на євробонди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія погасить борг СРСР, що викликає "збентеження", при обміні на євробонди

Казна та Політика
1045
Росія планує виплатити останню частину боргів колишнього СРСР цього року з тим, щоб заспокоїти інвесторів до розміщення міжнародних облігацій. Розміщення станеться вперше після дефолту 1998 року.
Зобов'язання, що залишилися відносно постачань іноземних товарів і послуг, починаючи від зубної пасти до ремонту суден, будуть погашені до кінця 2009 року, уточнив директор департаменту міжнародних фінансових відносин, держборгу і держфінактивів Мінфіну РФ Костянтин Вишковський. За його словами, комерційна заборгованість, що дісталася в спадок від СРСР, складає близько $1,2 млрд. "Ми оцінюємо наявність цього боргу в російському портфелі як негативний чинник", - відзначив Вишковський.
Росія прагне позбутися всіх боргових претензій до того, як розмістити єврооблігації в 2010 році приблизно на $18 млрд. Ця оборудка допоможе уряду виконати свої соціальні зобов'язання на тлі бюджетного дефіциту.
Потенційні покупці єврооблігацій двічі подумають про їх придбання, якщо тільки уряд РФ не врегулює всі суперечки, вважає керуючий директор Turan Corp. Салех Дахер. На його думку, така ситуація викликає деяке "збентеження", оскільки Росія, будучи членом групи найрозвиненіших країн G-8, досі не виплатила комерційні борги, що накопичилися за останні роки існування СРСР. В той же час спустошеному війною Іраку вдалося врегулювати суперечки по більшості торговельних претензій менш ніж за 2 роки після падіння режиму Саддама Хусейна.
"Ми сподіваємося, що російський уряд покладе край цій безкінечній історії перед тим, як вийти на світові фінансові ринки з новою програмою запозичень", - заявив агентству Bloomberg глава відділу суверенних боргів Belgian Export Credit Agency Стефан де Брабантер.
Росія, будучи найбільшим в світі експортером енергоресурсів і третім найбільшим власником міжнародних валютних резервів ($411,7 млрд.), накопичила зовнішню заборгованість на суму $38,9 млрд. Держборг країни складає 7,4% від ВВП, тоді як у Мексиці він перевищує 30%, у Великобританії цей показник складає 61%, а в США – 85%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас