Ячмінь допоможе Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ячмінь допоможе Україні

Аграрний ринок
795
У сезоні 2009-2010 рр. Україна стане найбільшим постачальником ячменя у світі. Низькі внутрішні ціни і неврожай у конкурентів дозволять країні зайняти більше чверті світового ринку.
Основні конкуренти України на світовому ринку цього року значно знизили врожай ячменя - збір культури в країнах ЄС, у Канаді і Росії в порівнянні з минулим сезоном скоротився на 10-25%. В Україні ж, незважаючи на те, що відбулося загальне зниження вала зерна (з 53 млн. т до 43 млн. т), показник збору ячменя практично відповідає торішньому (в 2008 р. аграрії зібрали 12,611 млн. т ячменя) - станом на 1 вересня був отриманий урожай ячменя в обсязі 12,325 млн. т. "Хоча врожай знизився, ячменя зібрали стільки ж, скільки і торік, і відповідно високим залишається потенціал експорту, - говорить експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. - Ми були лідером за підсумками минулого сезону і втримаємо позиції в 2009-2010 МР".
У минулому сезоні Україна поставила на зовнішні ринки більше 6,3 млн. т зерна, що означало безумовне лідерство за обсягами поставок, оскільки відповідало 32,5% світової торгівлі ячменем. Цього року очікуються показники трохи нижчі - 6 млн. т (26,1% світової торгівлі), однак і цього досить для того, щоб вийти на перше місце за обсягами поставок. За даними аналітиків агентства "Украгроконсалт", загальний світовий імпорт у поточному сезоні просяде - багато покупців причорноморського ячменя зможуть значною мірою задовольнити потреби за рахунок власного виробництва (очікується скорочення імпортних потреб Ірану, Сирії, Тунісу, Алжиру і Марокко). При цьому позитивно вплине на кон'юнктуру відкриття принципово нового для українського ячменя ринку - японського (у липні-серпні туди було відвантажено 72 тис. т) - його імпортний потенціал експерти оцінили в 700-900 тис. т.
Що стосується цінової ситуації, то торік ціни на світовому ринку були більш сприятливі, ніж в поточному. Як відзначав генеральний директор компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський, принциповим показником формування цін на ячмінь є Саудівська Аравія, на яку припадає 70% світового імпорту. Цього року основний імпортер ячменя зібрав високий урожай, крім того, держава знизила імпортні субсидії. Якщо торік ціна досягала $170 за 1 т, то на сьогодні актуальна ціна - близько $130 за 1 т, однак таке зниження також на руку українським постачальникам, оскільки завдяки низьким закупівельним цінам вони мають люфт для зниження ціни партій. На внутрішньоукраїнському ринку ціна ячменя (EXW, експорт), за даними "АПК-Інформ", на 25 вересня становила 770 грн. за 1 т. "Україна посідає перше місце за постачаннями соняшникової олії і ячменя, входить у трійку основних зернових експортерів, - підкреслюють аналітики. - Крім фінансових результатів, це ще й плюс в іміджі".
Найбільшими експортерами ячменя в 2008-2009 МР, за даними компанії "Проагро", були компанії "Бунге-Україна", "Нібулон" і "Альфред С. Топфер Інтернешнл (Україна)".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас