Газпром розраховує "в середньостроковій перспективі" добитися статусу "глобального" учасника світового ринку ЗПГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром розраховує "в середньостроковій перспективі" добитися статусу "глобального" учасника світового ринку ЗПГ

Енергетика
257
За рахунок реалізації своєї стратегії в сфері виробництва і поставок зрідженого природного газу (ЗПГ) ВАТ "Газпром" розраховує " у середньостроковій перспективі" добитися статусу "глобального учасника світового ринку" ЗПГ. Про це заявив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв під час XIII міжнародної конференції "Нафта і газ Сахаліну 2009" у Південно-Сахалінську.
При цьому Медведєв підкреслив, що в найближчі роки Росія повинна зайняти одне з перших місць у списку провідних виробників ЗПГ і поставляти до 10% від світових обсягів. З них близько 17 млн. тонн будуть вироблятися на тих проектах "Газпрому", які активно реалізуються в цей час - "Сахалін-2" і перша фаза освоєння Штокманівського родовища. У майбутньому до них додадуться обсяги від реалізації другої і третьої фаз освоєння Штокманівського родовища, а також інших проектів в області ЗПГ.
Топ-менеджер також заявив, що "Газпром" планує активно розвивати бізнес у сфері ЗПГ у всіх основних сегментах вартісного ланцюжка: виробництво, морське транспортування і маркетинг, а також вихід на кінцеві ринки споживачів газу.
Під час свого виступу Медведєв відзначив високу динаміку розвитку світового ринку ЗПГ. З 2005 року його обсяг виріс більш ніж на 20% і торік склав близько 240 млрд куб. м. Сьогодні частка ЗПГ у світовій торгівлі газом досягла 29%. За оцінками експертів, до 2020 року річний обсяг виробництва ЗПГ перевищить 500 млн тонн, що відповідає приблизно 700 млрд куб. м газу.
Ключову роль у стратегії "Газпрому" в сфері виробництва і поставок ЗПГ приділяється проекту "Сахалін-2". У лютому 2009 року в рамках цього проекту на пів-ві Сахалін був відкритий перший у Росії завод з виробництва ЗПГ. Крім того, у цей час "Газпром" веде активну роботу з реалізації проекту освоєння Штокманівського родовища, покликаного в довгостроковій перспективі забезпечити безперебійні постачання ЗПГ на цільові ринки (Північна Америка, АТР) і закріпити позиції компанії в сегменті торгівлі зрідженим газом. На першій фазі проекту планується постачання 7,5 млн тонн ЗПГ на рік.
До довгострокових завдань "Газпрому" належить входження в закордонні проекти з видобутку газу, який згодом може бути використаний для виробництва та експорту ЗПГ. Робота в даному напрямку важлива для нарощування обсягів торговельних операцій зі ЗПГ і формування диверсифікованого портфеля контрактів. У цей час "Газпром" уклав 35 рамкових угод із провідними гравцями ринку ЗПГ. Загальний обсяг продажів ЗПГ Групи Газпром, починаючи з вересня 2005 року, наближається до 3 млрд куб. м. Було здійснено 33 поставки ЗПГ.
Конференція "Нафта і газ Сахаліну 2009" проходить із 1 по 2 жовтня. У роботі конференції беруть участь близько 300 керівників і фахівців провідних світових нафтогазових компаній, представників виконавчої та законодавчої влади, учених з Росії, Китаю, Нідерландів, США, Південної Кореї і Японії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас