"Ъ": Влада Криму обіцяє виноробам компенсацію за податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Влада Криму обіцяє виноробам компенсацію за податки

Аграрний ринок
196
Виробники лікеро-горілчаної, винної, пивної і тютюнової продукції Криму, чиї щомісячні виплати акцизного збору перевищують 1,5 млн грн, можуть претендувати на компенсацію частини платежу. Згідно з постановою "Про внесення змін у деякі постанови Верховної ради Автономної республіки Крим, що стосуються надання підприємствам фінансової підтримки", прийнятою парламентом автономії у вівторок, підприємствам, які платять більше 5 млн грн на місяць, може бути компенсовано до 40% суми сплаченого акцизу, 4-5 млн грн – до 35%, 3-4 млн грн – до 30%, 1,5-3 млн грн – до 20%. На 1 вересня в Криму працювало 35 виробників підакцизної продукції.
Отримані з бюджету кошти компанії зможуть направити на закупівлю сировини, організацію виробництва нових видів продукції і впровадження ресурсозберігаючих технологій. Рішення про надання компенсації приймає комісія на чолі з головою Ради міністрів Криму Віктором Плакідою, у яку ввійдуть також депутати, представники міністерств і відомств.
Рішення повинно сприяти зростанню виробництва і, як наслідок, надходжень у бюджет Криму – на 10% в 2009 році і на 30% в 2010 році, вважають автори постанови. За вісім місяців цього року надходження від акцизу склали 64,7 млн грн – бюджет Криму вперше з 2006 року недовиконав план Мінфіну за цим показником на 3,8 млн грн. Внаслідок кризи і труднощів з одержанням кредитів підприємства знизили обсяги виробництва та сплату акцизу в 1,4-3,5 рази. "Уже до кінця року надходження можуть збільшитися на 70-80 млн грн", - відзначає один з авторів постанови, голова постійної комісії Верховної ради Криму з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики Ігор Лукашев.
Аналогічна постанова вже діяла в Криму в 1999-2000 роках, нагадує голова правління ЗМВК "Коктебель" Олександр Гаран: "Тоді виробники змогли значно збільшити обсяги виробництва". "Зниження податків дасть кримським виробникам додаткові кошти на розвиток, що дозволить зміцнити ринкові позиції і збільшити розрив з конкурентами, що працюють в інших регіонах", - відзначає співвласник агропромислової групи "Закарпатський сад" (володіє заводом у Закарпатській області) Павло Дробишев. У Криму, за даними учасників ринку, виробляється близько 20% обсягу українського коньяку і 40% вина.
"Це рішення загострить конкуренцію в нижньому ціновому сегменті (від 10 грн за пляшку вина 0,7 л і 18 грн – за 0,5 л горілки.- ред.), - відзначає керівник з розвитку бізнесу ТД 'Котнар' (великий виробник вина в Закарпатській області) Андрій Сологуб. - У цьому сегменті вирішальною для покупця при виборі продукту може бути навіть різниця 10 копійок".
Голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша говорить, що адміністрація області також розглядає можливість уведення преференцій виробникам винограду і вина.
"Але підтримувати виробників лікеро-горілчаної продукції ми не будемо, вони можуть успішно працювати і без цього",- уточнив губернатор, відзначивши, що в його області питання наповнення бюджету гостро не стоїть – він перевиконаний на 5%. Він відмовився повідомити, які заходи будуть вжиті, сказавши, що програма підтримки галузі буде розглядатися депутатами облради через місяць.
Олена Голубєва; Заїр Акадиров
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас