"Ъ": Банки профінансують Євро-2012 цільовими держоблігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банки профінансують Євро-2012 цільовими держоблігаціями

Казна та Політика
380
Національний банк вирішив заохотити банки, які будуть купувати цільові облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), випущені урядом, для залучення коштів на підготовку чемпіонату Євро-2012. Згідно з постановою НБУ №567 "Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку" від 29 вересня, розісланою вчора банкам, установи-покупці цільових ОВДП одержать низку пільг від НБУ.
З 2 жовтня банки зможуть не враховувати інвестиції в ці папери при розрахунках суми розбалансованості між активами і пасивами більше року, а їх купівля буде братися до уваги при пролонгації кредитних договорів. З 10 жовтня банки зможуть зараховувати ОВДП для покриття обов'язкових резервів у розмірі до 20% від суми обов'язкових резервів, формованих на кореспондентському рахунку в НБУ. Нагадаємо, з 10 вересня банки зобов'язані відраховувати на спецрахунок Нацбанку 50% своїх резервів. Таким чином, до 10% банківських резервів – 1,1-1,2 млрд грн – можуть бути сформовані у вигляді облігацій. Цей механізм розроблений центробанком замість ветованих змін у держбюджет, згідно з якими НБУ повинен був перерахувати на підготовку до Євро-2012 9,8 млрд грн прибутку.
Перший аукціон із продажу ОВДП повинен відбутися вже на наступному тижні. Але в прес-службі Мінфіну Ъ повідомили, що умови розміщення і прибутковість паперів ще розробляються. За словами віце-прем'єра Івана Васюника, цільові держоблігації будуть погашені в 2012 році. "Президент, Кабмін і Нацбанк вирішили, що, продаючи ОВДП, можна залучити близько 5 млрд грн. Крім того, що термін їх погашення настає в 2012 році, більше нічого не відомо, усі умови буде розробляти Мінфін, - говорить заступник голови правління-скарбник 'Дочірнього банку Ощадбанку Росії' Дмитро Золотько. - Позитивним моментом є те, що ці облігації будуть ураховуватися в резервах і не будуть рахуватися в гепах. Також купівля ОВДП буде враховуватися при видачі рефінансування".
Банкіри прогнозують, що прибутковість цінних паперів для фінансування чемпіонату наблизиться до ставки звичайних ОВДП. Ставка прибутковості ОВДП із погашенням в 2012 році зараз становить 23%. Однак до появи остаточних умов обігу і погашення цих ОВДП банкіри не можуть оцінити їхню привабливість для ринку. "Прибутковість цих паперів поки не встановлена, можливо, будуть аукціони, швидше за все, ставка буде на рівні звичайних ОВДП плюс 1%, - вважає фінансовий експерт Фелікс Інденбаум. - Нацбанк надає низку пільг при викупі цих паперів, але якщо виникнуть якісь труднощі при виплаті купона або пріоритетність їх погашення буде нижчою, ніж у звичайних ОВДП, то банкам це буде нецікаво".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас