ЦВК затвердила план організаційних заходів до виборів Президента України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦВК затвердила план організаційних заходів до виборів Президента України

Казна та Політика
255
Центральна виборча комісія затвердила календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів Президента України 17 січня 2010 р. Таке рішення було прийнято членами ЦВК, передає кореспондент РБК-Україна.
Як заявив на прес-конференції член ЦВК Михайло Охендовський, оголошення результатів президентських виборів має відбутися не пізніше 17 лютого 2010 р. включно. Він пояснив, що такою є вимога закону про вибори Президента України.
Також він додав, що повторне голосування (другий тур) має відбутися 7 лютого, а після оголошення результатів виборів не пізніше, ніж за 30 днів новий Президент має вступити в свої повноваження.
Він додав, що оголошення результатів виборів та вступ Президента у повноваження також "може залежати від політиків".
У свою чергу, голова ЦВК Володимир Шаповал заявив, що в законі про вибори Президента є положення, про які "можна дискутувати з точки зору конституційності". Водночас він підкреслив, що "стерильної системи не буває". "Положення закону подобаються не всім", - сказав він.
Також голова ЦВК визнав, що є проблеми стосовно практичного застосування окремих норм закону, зокрема, норми щодо включення в список виборців громадян в день виборів.
Він додав, що ЦВК "буде думати", як вирішити цю проблему, і збирається надати певні роз'яснення з приводу практичного застосування цієї норми закону.
Шаповал також заявив, що продовжуються спроби компрометації державного реєстру виборців як інструменту у виборчому процесі. Однак, за його словами, ці спроби не вплинуть на виборчий процес.
Нагадаємо, Центральна виборча комісія у вівторок повідомила про введення в експлуатацію автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи (АІТС) "Державний реєстр виборців". Процедура оновлення даних проводитиметься до 1 грудня на підставі відомостей про виборців (осіб), поданих в червні, липні і серпні. За даними ЦВК, на сьогоднішній день в Україні зареєстровано 36 млн 582 тис. 615 виборців. З них на території України зареєстровано 36 млн 193 тис. 192 виборці.
Раніше Центральна виборча комісія затвердила 225 територіальних виборчих округів в рамках підготовки проведення виборів Президента України 17 січня 2010 р., а також ухвалила рішення скоротити бюджет виборів глави держави з 1,74 млрд грн до 1,27 млрд грн.
Реєстрація кандидатів в президенти України має початися в день початку виборчого процесу - 19 жовтня, а завершиться 13 листопада ц.р.
Відзначимо, на пост президента України претендують десять кандидатів, серед яких Тимошенко і Ющенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, голова ВР Володимир Литвин, екс-спікер ВР Арсеній Яценюк.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас