Держфінпослуг виставить оцінку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг виставить оцінку

521
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг з'ясувала, що в деяких випадках активи страхових компаній роздуті в тисячі разів. Стурбованість комісії викликають і результати аудиторських перевірок, в яких ці порушення не вказані. Аудиторів, які будуть помічені у формальному підході до перевірок, вилучатимуть із реєстру.
Під контроль департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг найближчим часом будуть передані ще три страхові компанії, повідомила директор департаменту Галина Третьякова. За її словами, під контролем департаменту перебуватимуть 32 фінустанови. З них - п'ять ризикових страхових компаній, три фінансові компанії, два недержавні пенсійні фонди, один адміністратор недержавних пенсійних фондів, решта - кредитні спілки.
"При цьому в трьох КС введено тимчасові адміністрації, також у трьох випадках застосовані плани фінансового оздоровлення. Одні НПФ ідуть або на злиття, або на закриття. Крім того, на сьогодні акціонери одного з адміністраторів НПФ приймають рішення про його злиття або закриття", - розповіла вона.
Крім цього, Держфінпослуг має намір ініціювати ліквідацію СК "Страхові традиції". "Керівництво компанії не відповідає на телефонні дзвінки, компанія не оплачує штрафи, за місцем розташування її не виявлено", - пояснила Третьякова. Раніше комісія анулювала всі ліцензії цієї страхової компанії. В рамках реформи пруденціального нагляду, який проголосила Держфінпослуг, вже з нового року планується змінити форму звітності, що подається страховиками.
Зокрема, регулятор почне детальніше вивчати активи страховиків. "Зараз страховики показують тільки, який обсяг коштів у папери якого емітента вкладений, але не показують кількість самих паперів. І коли ми запитали таку інформацію, в одній із страхових компаній з'ясувалася цікава картина. Якщо до перевірки перевищення фактичного нормативу платоспроможності над нормативним складало 62 млн. грн., то після перевірки й оцінки активів виявилось, що активів на 37 млн. грн. менше, ніж необхідно. Мильна бульбашка, яка була роздута в американській економіці, в деяких випадках присутня і при оцінці активів СК. В даному випадку оцінка компанії відрізнялася від реальної вартості активів у 30 тис. разів", - поділилася вона.
Побоювання комісії викликають і аудиторські звіти, які складалися формально, що і призвело до того, що проблеми компаній не змогли бути виявлені заздалегідь. Річ у тім, що аудиторські перевірки мають право проводити лише особи, які входять до реєстру аудиторів. У зв'язку з цим Держфінпослуг має намір провести ревізію в лавах аудиторів. "На Заході аудитор, який виявив відхилення від нормативів, зобов'язаний заявити про це в наглядовий орган. А у нас аудитори не несуть ніякої відповідальності за свої звіти", - нарікає Третьякова.
Учасники ринку також висловлюють незадоволення формальним підходом деяких аудиторів до виконання своїх обов'язків. "Необхідно переглянути реєстр аудиторів. Якщо кожен з них розумітиме, що ризикує своїм бізнесом, кількість дутих балансів зменшиться. Якби балансам страховиків довіряли, однією причиною для акредитації страховиків у банках було б менше", - розповів Олександр Завада, президент Української федерації страхування.
Також у комісії планують вводити контроль діяльності компаній на підставі бізнес-планів. Передбачається, що компанії надаватимуть трирічний бізнес-план, у якому буде описано зміну адекватності капіталу, показників перевищення фактичної над нормативною платоспроможністю.
Збираються в комісії зайнятися і тарифами. Зокрема, передбачається створення національної школи актуаріїв, які могли б проводити розрахунки або затверджувати розрахунки страховиків. Адже якраз неадекватно розраховані тарифи і демпінг стали причиною фінансових проблем у багатьох страхових компаніях.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас