ДПА: Операції перестрахування в Україні використовуються як інструмент для ухиляння від сплати податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПА: Операції перестрахування в Україні використовуються як інструмент для ухиляння від сплати податків

Казна та Політика
929
Операції перестрахування в Україні продовжують використовуватися як інструмент для ухиляння від сплати податків і відмивання грошей. Про це йдеться в повідомленні Державної податкової адміністрації України (ДПА).
Згідно з повідомленням, проведений ДПА аналіз податкової звітності страхових компаній показав, що, незважаючи на фінансову кризу, рівень податкової віддачі в страховій галузі (співвідношення нарахованої суми податку на прибуток до суми валових платежів, отриманих платником або нарахованих на його користь за договорами страхування і перестрахування) істотно не змінився і перебуває на рівні 1,6%.
Частка платежів, переданих на перестрахування, складає 40,3% від загального обсягу платежів, або 4 млрд. 059,8 млн грн. При цьому 83 страховики, або 18,4% від загальної кількості, мають питому вагу платежів, переданих на перестрахування, на рівні понад 60%. Сума валових платежів, сплачених за договорами перестрахування вказаними страховими компаніями, складає 3 млрд. 559 млн грн., або 87,6% по Україні.
Також у повідомленні наголошується, що в поточному році під час перевірок тільки чотирьох страхових компаній, розташованих у Києві, Дніпропетровську та Запоріжжі, встановлено, що ці компанії, отримавши 3 млрд. 312,3 млн грн. платежів, 2 млрд 113,7 млн грн. направили на перестрахування страховим компаніям, які ліквідуються шляхом банкрутства, мають незаконні пільги зі сплати податків, і компаніям, які перебувають у розшуку за ухиляння від сплати належної суми податкових зобов'язань (так звані "податкові ями"). Втрати бюджету склали 64 млн грн.
При цьому наголошується, що у десяти страховиків, які формують 36% надходжень податку на прибуток при загальній сумі валових платежів 5 млрд 378,9 млн грн., рівень перестрахування складає всього 15%.
Як повідомлялося, за даними Держфінпослуг, українські страховики за підсумками першого півріччя поточного року передали на перестрахування страхових платежів на суму 3 млрд. 754,3 млн грн. проти 4 млрд. 229,4 млн грн. в першому півріччі 2008 року.
Перестрахувальникам-нерезидентам направлено 553,8 млн грн. страхових платежів, перестрахувальникам-резидентам - 3 млрд. 200,5 млн грн. Обсяг премій, сплачених на внутрішньому ринку перестрахування, зменшився в порівнянні з показником першого півріччя 2008 року на 7,1%, на зовнішньому ринку - на 17,8%.
Загальна сума страхових виплат, отриманих від перестрахувальників у першому півріччі 2009 року, склала 471,5 млн грн., зокрема від перестрахувальників-нерезидентів - 112,6 млн грн., від перестрахувальників-резидентів - 358,9 млн грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас