Коломойський отримав пропозицію з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський отримав пропозицію з Росії

Енергетика
8964
Новолипецький металургійний комбінат (НЛМК, Росія) веде переговори з групою "Приват" Ігоря Коломойського про викуп підконтрольного йому Алапаєвського металургійного заводу (Свердловська область). Ініціативу новолипецьких металургів підтримує російська влада. "Ми ведемо переговори з НЛМК про те, щоб вони все прорахували і викупили завод. Для них це профільний актив", - пояснив віце-прем'єр уряду Свердловської області Анатолій Гредін.
В групі "Приват" поки перебіг переговорів не коментують. Зокрема, перший заступник голови правління ПриватБанку Тимур Новіков запевнив, що подробиці можливого продажу російського металургійного підприємства групи йому поки не відомі.
Російська ж сторона стверджує, що єдиним каменем спотикання в переговорах по Алапаєвському заводу на сьогодні є питання ціни. "Українські акціонери, як тільки доходить до обговорення ціни, завищують її в два-три рази", - відзначає Гредін.
Сьогодні аналітики оцінюють Алапаєвський металургійний завод максимум в $10 млн. Така низька ціна підприємства пояснюється тим, що з 2005 року, як запевняє місцева влада, завод практично не працює. До того ж підприємство не здатне працювати з високим рівнем рентабельності через застаріле устаткування.
Проте небажання "Привату" продавати Алапаєвський метзавод за ринковою ціною можна пояснити специфікою самого підприємства. Завод виробляє феросплави. А це ринок, який є стратегічним для бізнесу "Привату" останніми роками. Так, на сьогодні в Україні група є практично монополістом серед виробників даної сировини. Групі Коломойського підконтрольний Запорізький і Стахановський феросплавні заводи. Також "Приват" бере участь в управлінні Нікопольським заводом феросплавів. Окрім російського підприємства, українцям належать румунський завод феросплавів Tulcha і грузинський Зестафонський завод феросплавів.
На думку експертів, "Приват" піде на продаж Алапаєвського металургійного заводу тільки в тому випадку, якщо НЛМК запропонує за нього хорошу ціну. Про те, що "Приват" стоятиме на своєму, попри складну ситуацію в галузі, побічно свідчать переговори, які українці проводили з іншими російськими металургійними компаніями. Так, на Алапаєвський метзавод вже претендували Магнітогорський меткомбінат, "Сєвєрсталь-груп" і Первоуральський новотрубний завод. Проте сторони так і не зійшлися в ціні.
Для НЛМК Алапаєвський завод цікавий, перш за все, як джерело сировини для виробництва сталі. Окрім новолипецького меткомбінату, феросплавів потребують два дочірні підприємства НЛМК - "Максі-груп" і "ВІЗ-Сталь".
До того ж якщо новолипецькому підприємству вдасться домовитися з "Приватом" про ціну, то російська компанія зможе нарешті реалізувати свою ідею про створення вертикально інтегрованого холдингу з повним циклом виробництва.
Алапаєвський металургійний завод спеціалізується на виробництві доменного феромарганцю. Виробничі потужності - 40 тис. тонн на рік. Завод був зупинений у 2005 році, тоді виробництво складало 13 тис. тонн. За підсумками 2008 року виручка склала $363 тис., чистий збиток - $396 тис.
Група "Приват" придбала Алапаєвський металургійний завод у 2004 році у компанії "МРКС-холдинг". Спочатку роботу заводу забезпечували два ГЗК, які належать "Привату" - Орджонікідзенський і Марганецький.
Віталій Єрмаков
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас