Експерт: Долар буде слабшати до всіх валют і золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Долар буде слабшати до всіх валют і золота

Валюта
10935
Долар після уливань в економіку США в рамках програм фінансового оздоровлення буде слабшати до більшості інших світових валют і золота, вважає Андрій Войтенко, директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси та Кредит".
На думку експерта, у падіння курсу долара відносно євро є фундаментальні економічні і суто "технічні" спекулятивні причини. "Зростання євровалюти від мінімумів осені 2008 року з рівня $1,236/євро до поточного значення близько $1,48/євро красномовно свідчить про закінчення спекулятивного тренда по долару, коли в умовах кризи повсюдний відхід від ризику володіння активами в грошову ліквідність дозволив реалізувати "баксу" головну його перевагу - функцію основної світової резервної валюти", - цитує Войтенко Maanimo.com
Фахівець указує, що нема рації вгадувати строки і нові максимальні значення курсу євро до долара. "Потрібно розуміти, що американська валюта після трильйонних емісійних уливань в економіку країни в рамках численних програм фінансового оздоровлення стає на шлях ослаблення до більшості інших світових валют: крім євро, ще до англійського фунта стерлінгів, до японської ієни, до швейцарського франка і так до званих "товарних" валют (Канади, Австралії, Новій Зеландії тощо) і до золота", - заявив банкір.
Андрій Войтенко вважає, що досягнення рівнів $1,5-1,55/євро і навіть вище - відновлення історичного максимуму курсу євро $1,60/євро - перспектива найближчих 9-12 місяців, коли болюче питання пошуку альтернатив долару і виправлення торговельних дисбалансів знайде своє вирішення у прискоренні його падіння.
Експерт підкреслює, що після досягнення нових максимумів, та ще в умовах невизначеності перспектив розвитку світової економіки, напрямку руху на фондових і товарно-сировинних ринків, варто очікувати різкої корекції курсів валют. "Але загальний напрямок, повторюся, полягає в поступовому ослабленні американського долара по всьому спектру валют і сировинних цін", - відзначив Войтенко.
Банкір вважає, що жоден фінансовий актив, включаючи золото, не має достатньої ліквідності і надійності в порівнянні з євро. Тому інвестиції в євро є цілком привабливими в найближчий час, а тим більше після виборів, підкреслює Андрій Войтенко.
Експерт говорить, що в майбутньому неминучим є процес зворотного зміцнення гривні і до долара, і до євро після стовідсоткового знецінення. "Можу підтвердити свій прогноз курсу гривні: весна-літо 2010 року - це 7,20-7,40 гривень за долар, більш довгостроковий горизонт на 12-18 місяців уперед - 6,8 гривень за долар" - заявив Войтенко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас