Спасіння рядового долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спасіння рядового долара

Валюта
2768
Щоб підтримати відновлення світової економіки, необхідно продовжувати масштабну фінансову допомогу банкам і реальному сектору - таке рішення ухвалили на зустрічі міністрів фінансів і голів центральних банків Великої двадцятки, яка пройшла 4-5 вересня в Лондоні. Однак принципи надання допомоги було скориговано, тепер основна умова - підтримка цінової та бюджетної стабільності.
Найбільшу увагу інфляційним ризикам приділяють у ЄС. Міністр фінансів Німеччини Пеєр Штайнбрюк заявив, що уряди розвинених країн мають почати обговорення методів усунення величезної ліквідності з фінансових ринків до того, як вона підстебне інфляцію. А голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше повідомив, що його відомство поки що не планує припиняти програми фінансової допомоги, але готується до цього.
"Щойно заходи кредитної підтримки економіки поставлять під загрозу цінову стабільність, ми негайно почнемо згортати їх", - пообіцяв він.
Мета ЄЦБ - підтримка інфляції в середньотерміновій перспективі на рівні трохи нижче 2%. Поки що в єврозоні фіксується дефляція. Однак ціни потроху почали зростати - в серпні дефляція зменшилася до 0,2% порівняно з 0,7% у липні (у річному вираженні)
Значна частина допомоги, яку ЄЦБ виділив банкам, була надана у вигляді позик. У міру того, як кредитні установи повертатимуть ці кредити, обсяг допомоги також почне автоматично зменшуватися. А якщо буде необхідно, то інструменти ЄЦБ дадуть змогу швидко поглинути надлишкову ліквідність, підкреслив Жан-Клод Тріше.
Уряди США і Великої Британії вважають, що економіка поки ще недостатньо зміцніла. "Ми пройшли дуже довгий шлях, але гадаю, маємо бути реалістами, попереду в нас усе ще довга дорога", - зазначив міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
"Ризики усе ще залишаються високими. Було б серйозною помилкою починати зараз згортання надзвичайних заходів", - підтримав його прем’єр Великої Британії Гордон Браун. Серед пріоритетів адміністрації США реформа банківського регулювання. Влада США ініціює посилення вимог до капіталу банків - таким чином, щоб гарантувати не лише платоспроможність окремих фінансових установ, а й стабільність усієї банківської системи.
Однак думку про необхідність подальших необмежених грошових вливань в економіку поділяють не всі у США. Ознаки стурбованості інфляційними ризиками демонструє Федеральна резервна система. 2 вересня ФРС дала зрозуміти, що готує інвесторів до припинення деяких програм викупу цінних паперів. А високопоставлений працівник ФРС президент Федерального резервного банку Чикаго Чарльз Еванс попередив, що регулятор готовий до рішучих заходів для підтримки цінової стабільності.
"Коли стан економіки покращиться і ми побачимо зростання інфляційного тиску, ФРС діятиме агресивно", - заявив він. Наразі США переживають дефляцію - в липні споживчі ціни знизилися на 2,1% порівняно з попереднім роком. Хоча дефляція більше не поглиблюється: в липні ціни у США не змінилися, а у травні й червні зростали - на 1% і 0,7% відповідно.
Для боротьби із кризою США здійснювали активнішу фінансову експансію, ніж ЄС. З липня 2008 року по липень 2009-го грошова маса євро (агрегат М1) збільшилася на 12,9% - до EUR4,34 трлн. За той же період доларова маса (М1) зросла на 17,4% - з $1,409 трлн до 1,655 трлн. Фінансування величезного бюджетного дефіциту ($1,58 трлн, або 11% ВВП) здійснюється у США за рахунок запозичень у приватного сектору та в інших держав, але в майбутньому бюджету може знадобитися допомога ФРС.
Зараз неофіційна мета влади США - підтримка інфляції на рівні не більш ніж 2% на рік, однак, відповідно до опитування Національної економічної асоціації США (NABE), найближчими роками цільову планку буде підвищено до 3%. На думку деяких економістів, найближчими роками інфляція в США може підвищитися до рівня 1970-х років: середній річний рівень інфляції в 1970–1979 роках сягав 7,9%.
Костянтин Кравчук
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас