Кабінет міністрів переміг аукціони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабінет міністрів переміг аукціони

Валюта
2276
Рахункова палата звинуватила Кабінет міністрів у ручному проведенні держзакупівель. Користуючись відсутністю закону, який би зобов'язав здійснювати держзакупівлі тільки на тендері, в 2008-2009 роках уряд дозволив купити товари, роботи і послуги на суму 52,2 млрд грн. у заздалегідь відомих компаній. Експерти вважають, що такі цифри вказують на нагальну необхідність прийняття профільного закону, але сумніваються, що він буде схвалений до президентських виборів.
Вчора Рахункова палата (РП) повідомила, що відсутність закону про держзакупівлі дозволила Кабінету міністрів проводити "політику руйнування прозорості цієї системи". "Всупереч Конституції, уряд свідомо створив умови для зловживання монопольним становищем окремих комерційних структур на ринках держзакупівель", - йдеться в повідомленні РП. Ще в березні 2008 року Верховна Рада скасувала профільний закон, доручивши Кабміну розробити тимчасове положення, яке діє досі, та проект нового закону.
За півтора роки Кабмін ухвалив 40 рішень і протокольних доручень про проведення закупівель у одного учасника. "З них за протокольними дорученнями прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, першого віце-прем'єра Олександра Турчинова - на 52,2 млрд грн., за постановами Кабміну - на 433,3 млн грн., - підрахували аудитори РП. - У рішеннях Кабміну не визначені предмет закупівлі та його учасники. Більше того, рішення мали вказівки щодо проведення процедур закупівлі без узгодження з Мінекономіки (уповноважений орган, який видає дозволи на проведення закупівель у одного учасника)". Надати дані про конкретні порушення в Рахунковій палаті відмовилися, запросивши на сьогоднішній брифінг.
В Мінекономіки дані РП вважають за необ'єктивні, оскільки до березня 2008 року всі дозволи на закупівлю в обмеженої кількості учасників видавала непідконтрольна уряду Тендерна палата. За даними Мінекономіки, закупівля у одного учасника в I кварталі 2008 року була схвалена на 61,32 млрд грн. Всього за 2008 рік закупівля у одного учасника була узгоджена на 80,3 млрд грн., на тендерах - 86,9 млрд грн. З II кварталу 2008 року по II квартал 2009-го, коли Тендерна палата вже не впливала на сферу держзакупівель, Мінекономіки погодило закупівлю у одного учасника на 60,1 млрд грн. "Не можуть окремо прем'єр-міністр і перший віце-прем'єр ухвалювати рішення. Все вирішується колегіально", - повідомив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.
На думку Володимира Доброскока, президента Асоціації підприємців і промисловців-постачальників товарів, робіт і послуг для держпотреб, виявлені факти свідчать про необхідність прийняття профільного закону. У 2008 році проект закону був прийнятий в першому читанні. "У міністерствах, відомствах і парламенті є сили, не зацікавлені в прозорості системи. Їм вигідно, щоб все регулювалося в ручному режимі", - додає в.о. голови Спілки малих, середніх та приватизованих підприємств В’ячеслав Биковець. На думку аналітиків, до президентських виборів закон прийнято не буде.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас