Нацбанк набиває долару ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк набиває долару ціну

Валюта
19702
Безрезультатні спроби Національного банку зупинити девальвацію гривні змусили його повністю змінити стратегію роботи на валютному ринку. Гальмувати знецінення гривні центробанк має намір за допомогою нового виду аукціонів. Тепер банки зможуть купувати долари США тільки за найвищим курсом. На проведення експерименту НБУ готовий витратити $1 млрд.
Учасники ринку незадоволені новою ініціативою і побоюються, що дії регулювальника стимулюватимуть подорожчання долара. Національний банк вчора відмовився від проведення валютних інтервенцій на міжбанківському ринку за заздалегідь оголошеним курсом, близьким до офіційного.
З сьогоднішнього дня НБУ почне проводити аукціони, де продаватиме банкам долари США за найвищими цінами. "Принцип аукціонів: хто запропонував більшу ціну, той отримав більше валюти. Насамперед задовольнятимуться заявки за найвищою ціною", оголосив вчора глава НБУ Володимир Стельмах. За його словами, у вересні центробанк готовий направити на підтримку гривні близько $1 млрд із золотовалютних резервів.
Про зміну принципу торгів НБУ банки не повідомив. У листі №13-421/5942-16700, розісланому кредитним установам о 14.00, нема ні слова про те, які заявки будуть задоволені регулювальником. Банкам дали 2 години на вибір курсу та формування заявок, мінімальна сума яких $10 тис. При цьому кожен банк міг подати на сьогоднішній аукціон лише одну заявку з вказівкою цілей покупки і відразу ж перерахувати на спецрахунок НБУ гривні.
Банкіри незадоволені новою схемою проведення інтервенцій. "Діятиме вибірковий принцип: Нацбанк продаватиме валюту лише тим, хто готовий її дорого купувати. Ці банки, у свою чергу, почнуть дорого продавати валюту на готівковому ринку. Можливо, таким чином НБУ хоче викачати гривні з ринку, але це навряд чи можливо", стверджує скарбник одного з банків.
Учасники ринку впевнені, що задоволення заявок з найвищими курсами тільки спровокує зростання курсу долара. "Добре, що Нацбанк пообіцяв проводити інтервенції та що тепер він продаватиме валюту за курсом, близьким до ринкового. Але якщо заявки будуть з курсами від 8,2 грн/$ до 9 грн/$ і Нацбанк задовольнить тільки заявки по 9 грн/$, то це спровокує зростання курсу долара, вважає заступник голови правління, скарбник 'Дочірнього банку Сбербанку Росії' Дмитро Золотько. Проблема ще і в тому, що банк може подати лише одну заявку. А переконати всіх клієнтів купувати валюту за одним курсом просто неможливо".
Банкіри сумніваються, що НБУ справді спрямує на підтримку курсу $1 млрд. "Ми вже чули про обіцянку продати $2,8 млрд для підтримки курсу гривні, вона залишилася невиконаною. Якщо зараз Нацбанк почне продавати валюту дрібними партіями за найвищими цінами, це не знизить курс. Можливо, він хоче збити попит на валюту на міжбанку, але завжди знайдуться клієнти, готові купувати валюту за будь-яку ціну для невідкладних потреб", вважає начальник казначейства одного з крупних банків.
Банкіри не говорять, за яким курсом вони відправили заявки, але вчора курс безготівкової гривні зміцнився на 4 коп. За даними системи UkrDealing, міжбанк закрився на рівні 8,78/8,88 грн/$. Якщо сьогодні Нацбанк задовольнятиме заявки банків за курсом 8,88 грн/$, то з урахуванням максимально схваленої Нацбанком двопроцентної накрутки ринковий курс долара складе в середу 9,05 грн/$. Максимальна вартість готівкового долара вчора 9 грн.
Якщо побоювання банкірів щодо подальшого зростання курсу долара виправдаються, не виключено, що НБУ відмовиться від нової схеми. Перші аукціони НБУ почав проводити восени минулого року для задоволення потреб імпортерів. Пізніше банки отримали можливість купувати долари у НБУ для погашення зовнішніх зобов'язань. Мінімальна сума заявки складала $1 млн. У березні Нацбанк відмовився від підтримки імпорту і почав продавати валюту для погашення валютних кредитів фізичними особами.
Сума заявки була знижена в 100 разів. Тоді регулятор продавав валюту всім банкам за єдиним курсом. Фактично невдачею завершився четвертий тип аукціонів з продажу валюти для готівкового ринку, який Нацбанк проводив у кінці серпня. За 2 аукціони банки купили $262 млн по 8 грн/$, які вони мали продавати по 8,15-8,16 грн/$ на готівковому ринку. Ці інтервенції не увінчалися успіхом, оскільки середній готівковий курс зберігся на рівні 8,5 грн/$. І на один паспорт на спекулятивних перепродажах можна було заробити 300 грн. за день.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас