Ринок акцій РФ у четвер скоректувався нагору, лідер - Сбербанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у четвер скоректувався нагору, лідер - Сбербанк

Фондовий ринок
107
Ринок акцій РФ у четвер скоректувався нагору після падіння напередодні, але перевищити 1100 пунктів по індексу ММВБ не зміг через змішану динаміку світових фондових майданчиків після публікації різнополярної статистики в США; лідерами зростання стали акції Сбербанку Росії (РТС: SBER) і "Полюс Золота" (РТС: PLZL).
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1093,72 пункту (+1,6%), індекс РТС - до 1074,05 пункту (+2%), вартість основних "фішок" на біржах піднялася на 0,5-8,2%.
Протягом дня торги на ФБ ММВБ переривалися на півтори години через технічні неполадки.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу на 15,6 пункту, що свідчить про помірковано негативні очікування гравців.
Акції Сбербанку Росії зросли на ФБ ММВБ до 53,0 руб. (+8%), що є максимумом з початку літа, у РТС курс паперів піднявся до $1,65 (+7,5%). Однією із причин підвищеного інтересу до акцій Сбербанку є чутки про додемісію, що готується, акцій банку.
Акції "Полюс Золота" злетіли на 8,2% на фоні зростання цін на золото (+0,7%, до $985 за тройську унцію), що виступає як захисний актив.
Подорожчали також акції ВТБ (РТС: VTBR) (+0,7% на ФБ ММВБ), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+0,4%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+1,5%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,5%).
Подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,5%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-0,4%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-0,1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,1%).
У четвер виросли індекси в Азії, європейські індикатори до вечора пішли в мінус на 0,3%, у США індекси до 18:45 МСК демонстрували змішану динаміку в межах 0,1%.
Опубліковані о 13:00 МСК дані про роздрібні продажі в єврозоні в липні виявилися гіршими від очікуваних (продажі знизилися на 0,2% при прогнозах зростання на 0,1%), але реакція європейських майданчиків виявилася нейтральною.
Статистика зі США за заявками на допомогу з безробіття минулого тижня також виявилася помірковано негативною: заявки скоротилися на 4 тис. (до 570 тис.), при прогнозах зниження на 6 тис. Згідно з переглянутими даними, тижнем раніше цей показник становив 574 тис., а не 570 тис., як уже повідомлялося.
Європейський центробанк у четвер залишив ставку на попередньому рівні (1% річних), як і очікувалося. Його глава Жан-Клод Тріше заявив, що ЄЦБ поліпшив економічний прогноз на 2009-2010рр: ВВП єврозони за підсумками цього року знизиться на 4,1% і зросте приблизно на 0,2% у наступному році. У червні прогнозувалося зниження обох показників - відповідно на 4,6% і 0,3%.
Разом з тим, кращими від очікуваних виявилися дані по діловій активності в секторі послуг США - індекс ISM Non-Manufacturing у серпні виріс до 48,4 пункти з липневого рівня 46,4 пункти (очікувалося зростання до 48 пунктів).
Нафта в четвер локально перевищувала $69 за барель після виходу даних про падіння комерційних запасів сировини в США, що учасники ринку розглядають як ознаку відновлення попиту на паливо.
Запаси нафти в США минулого тижня скоротилися на 372 тис. барелів (при прогнозах падіння на 900 тис. барелів), запаси бензину впали на 2,97 млн барелів (очікувалося зниження на 0,9 млн барелів).
Тим часом, до вечора гравці фіксували прибуток, і ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень відкотилася до $68,16 за барель (+0,2%), що не дозволило російському ринку акцій перевищити 1100 пунктів по ММВБ.
Як відзначає керівник департаменту довірчого управління Столичної фінансової корпорації" Кирило Алєксєєв, ситуація на світових ринках стабілізується.
"Нафта коректується вгору, золото злетіло вище позначки $980 за унцію. Із внутрішніх новин варто відзначити дані, що вийшли, про видобуток нафти в Росії, що досягла рекордних значень завдяки освоєнню нових родовищ і наблизилася в серпні до показника 10 млн барелів на добу. З одного боку, це дозволить Росії, другому за величиною експортерові нафти у світі, потіснити на нафтовому ринку ОПЕК, а з іншого боку - даний факт насторожує, тому що сировинна спрямованість національної економіки викликає загальні дисбаланси і не дає можливості для повноцінного подальшого розвитку", - вважає він.
Керівники Федеральної резервної системи (ФРС) США все більше впевнені в тому, що різкий спад ділової активності в США наближається до кінця, у той же час вони сумніваються у швидких темпах пожвавлення економіки. Офіційні особи ФРС очікували їх прискорення в 2010 році, однак висловили різні думки і вказали на істотну невизначеність відносно можливої сили такого пожвавлення.
На російському ринку як рівень опору виступає позначка 1100 пунктів по індексу ММВБ, рівень підтримки - 1070 пунктів, відзначає Алєксєєв.
За оцінкою аналітика компанії "Атон" Наталії Вигодіної, після пробиття акціями Сбербанку опору на рівні 51 руб. папери практично досягли наступного рівня опору 53,5 руб., тому подальше зростання цін у цьому секторі є обмеженим. У цілому по ринку опором виступає позначка 1110 пунктів по індексу ММВБ, після того як індикатор перевищив 1090 пунктів. Великий блок даних з ринку праці США, що вийде в п'ятницю, можливо, зможе допомогти ринку акцій вийти з бокового коридору.
Такої ж думки й аналітик компанії "NetTrader.ru" Богдан Зварич, котрий вважає, що п'ятнична статистика по ринку праці США може змінити розстановку сил і дозволить ринку акцій визначитися з подальшим трендовим рухом. У випадку якщо ринок продовжить знижуватися, з технічної точки зору, після пробиття рівня 1020 пунктів по індексу ММВБ, найближчою метою руху може послужити рівень 910 пунктів. Якщо ж ринок знайде в собі сили розвернутися і проб'є рівень 1130 пунктів, метою зростання може стати рівень 1260 пунктів.
За оцінкою заступника начальника Фондового центру "Інфіна" Юлії Гапон, попит на акції Сбербанку викликаний підвищеним інтересом з боку західних інвесторів на очікуваннях оголошення параметрів випуску GDR. Експерт також звернула увагу на зростання акцій "Мечела" (РТС: MTLR) на новинах про можливе надання пільг компанії по ПВКК для родовищ у Східному Сибіру і на Далекому Сході, викуп банками частини облігацій "Мечела" і надання держгарантій.
Американські фондові індекси напередодні знизилися на слабкій статистиці по ринку праці і даних про замовлення промислових підприємств США. Індекси впали четверту сесію поспіль, чого не відбувалося з травня.
Відповідно до звіту дослідницької компанії ADP Employer, число робочих місць у країні зменшилося в серпні на 298 тис. при прогнозах зниження всього на 250 тис.
Замовлення промислових підприємств США в липні виросли четвертий місяць поспіль. Проте підйом, що склав 1,3%, не виправдав прогнози ринку, які становили в середньому 2,2%.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у четвер виросли акції "Мечела" (+8,2%), "Далекосхідної енергетичної компанії" (РТС: DVEC) (+7,4%), "Соллерсу" (РТС: SVAV) (+6,7%), МТС (РТС: MTSS) (+5%), "Кузбасенерго" (РТС: KZBE) (+4,4%).
Подешевшали телекоми через розпочату фіксацію прибутку: "Уралсвязьинформ" (РТС: URSI) (-3,7% звичайні і -8,5% "префи"), "Північно-західний телеком" (РТС: SPTL) (-6,5% звичайні і -2,2% "префи"), "Дальсвязь" (РТС: ESPK) (-4%), "Сибирьтелеком" (РТС: ENCO) (-2%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $14,35 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $160,1 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 60,4 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 32,3 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас