Цінам на сигарети пообіцяли свободу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінам на сигарети пообіцяли свободу

Казна та Політика
1535
БЮТ запропонував новий спосіб боротьби з тютюнопалінням - скасування максимальних роздрібних цін на тютюнову продукцію. У такий спосіб планується підвищити вартість тютюнових виробів і збільшити доходи держбюджету. Однак тютюнові компанії побоюються, що без формування максимальних роздрібних цін їм, навпаки, стане складніше платити акцизний збір.
Виробників і імпортерів тютюнової продукції звільнять від вимоги наносити на пачку сигарет позначення максимальної роздрібної ціни і дати їх виготовлення. Про це говориться в опублікованому вчора на сайті Верховної ради законопроекті №5083 "Про внесення змін у закон 'Про державне регулювання виробництва та обороту спирту етилового, коньячного, алкогольних напоїв і тютюнових виробів'". Одночасно запропоновано скасувати і фінансові санкції за роздрібний продаж сигарет за цінами, вищими від встановлених тютюновими компаніями. Зараз із реалізаторів сигарет за продаж за високими цінами стягується штраф у розмірі 100% вартості продаваних тютюнових виробів, але не менше 1 тис. грн.
Вказувати на пачці максимальну роздрібну ціну виробників зобов'язали в грудні 2004 року для захисту споживачів від неконтрольованого збільшення вартості тютюнових виробів. У березні 2006 року Україна ратифікувала рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо боротьби з тютюнопалінням. У ній стверджується, що цінові та податкові заходи є ефективним способом скорочення споживання тютюну. Тому автор законопроекту, народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ) впевнений, що скасування максимальних роздрібних цін суттєво збільшить вартість сигарет. "Прийняття закону фактично позбавить виробників права формувати роздрібну ціну на тютюнову продукцію, яку буде встановлювати ринок, - вважає депутат. - Підприємці зможуть продавати тютюнові вироби за реальними цінами, близькими до європейських. Це спричинить збільшення надходжень у державний бюджет".
Попередні закони, які Рада приймала для боротьби з палінням, передбачали пряме підвищення вартості сигарет. З 1 травня адвалорна складова акцизної ставки була підвищена з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн до 35 грн за 1000 сигарет без фільтра і з 37,5 грн до 60 грн за 1000 сигарет з фільтром. Уже в серпні Кабінет міністрів запропонував Раді знову підвищити адвалорну ставку акцизного збору - з 20% до 36%. Це дозволить залучити в бюджет до кінця року приблизно 350-500 млн грн.
Від ціни залежить тільки адвалорна ставка акцизу - вона стягується із продажу як відсоток від обороту. Для визначення оподатковуваного обороту за адвалорною ставкою використовуються максимальні роздрібні ціни. Сама база оподатковування визначається виходячи з обсягів реалізації окремо по кожному виду сигарет, на які встановлена максимальна ціна. У зв'язку із цим учасники ринку ініціативу депутата не схвалюють. "Якщо гравців ринку змусять відмовитися від формування максимальної роздрібної ціни, то зовсім неясно, як виробники зможуть платити акцизний збір. Адже розрахунки адвалорної складової збору прямо залежать від роздрібної ціни продукції", - відзначив директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько. "Прийняття цього закону спричинить хаос на ринку, - погодився з колегою керуючий з корпоративних питань 'Імперіал Тобако Юкрейн' Юрій Кишко. - Продавці не можуть установити ціну вище тієї, з урахуванням якої виробники розраховують суму акцизу. А якщо ні, то це приведе до того, що учасники ринку не зможуть платити акцизний збір у бюджет".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас