Немиря: ЄК, ЄІБ і ЄБРР домовились про 1,5-2 млрд дол. для української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немиря: ЄК, ЄІБ і ЄБРР домовились про 1,5-2 млрд дол. для української ГТС

Казна та Політика
330
Єврокомісія (ЄК), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) досягли домовленостей про кроки, які дозволять наприкінці цієї осені, наприкінці жовтня-листопада 2009 р., виділити фінансові ресурси для модернізації української ГТС у межах 1,5-2 млрд дол.
Про це повідомив сьогодні віце-прем'єр з питань євроінтеграції Григорій Немиря на брифінгу в Кабміні, передає кореспондент РБК-Україна.
Немиря підкреслив, що проведення міжнародного аудита фінансової звітності НАК "Нафтогаз України" буде сприяти прозорості компанії в очах інвесторів і підвищенню її привабливості.
Як повідомлялося, учора "Нафтогаз" опублікував свої результати за минулий рік за міжнародними стандартами фінансової звітності. Згідно зі звітом компанії, в 2008 р. її збиток зріс до 2,008 млрд грн. Дохід зріс на 74,7% - до 53,143 млрд грн. Субсидії з держбюджету зросли в 3,3 рази - до 6,677 млрд грн. Видатки збільшилися на 100,3% - до 55,585 млрд грн. Валовий прибуток знизився на 9,3% - до 4,235 млрд грн.
Нагадаємо, 23 березня ц.р. у Брюсселі Україна і ЄС підписали спільну декларацію з питань модернізації вітчизняної ГТС. Декларацію так само підписали представники європейських банків, що дало початок переговорному процесу про виділення Україні кредиту на її модернізацію.
Вартість проектів модернізації ГТС, які були презентовані Україною на Міжнародній інвестиційній конференції в Брюсселі, склала 2,5 млрд дол. До 31 грудня ц.р. Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз" повинні підготувати і затвердити ТЕО та уточнений кошторис витрат на модернізацію ГТС.
Варто відзначити, що раніше в Мінпаливенерго підкреслювали, що інвестиції в розширення української газотранспортної мережі в 10 разів ефективніші, ніж у пропоновані в обхід України маршрути, орієнтовані на ті ж ресурси природного газу. Зокрема заступник міністра палива та енергетики Сергій Павлуша відзначав, що кожний 1 млрд дол. інвестицій в українську ГТС дозволяє збільшити її пропускну спроможність на 30 млрд куб м газу на рік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас