Податок із тютюнового диму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок із тютюнового диму

Казна та Політика
1778
В.о. міністра фінансів Ігор Уманський нещодавно заявив про намір збільшити до 36% так звану адвалорну ставку акцизного збору на тютюнові вироби. Зі слів чиновника, кошти підуть на збільшення резервного фонду Кабміну, з якого буде виділено кошти районам, потерпілим минулого року від паводка. Але для пересічного українця це означає, що найдешевша пачка цигарок, яка коштувала ще на початку 2008 року лише 1,10 гривні, після нинішнього підвищення обійдеться йому вже під шість гривень...
При цьому доводи Кабміну, який виправдовує збільшення цін боротьбою з палінням, виглядають непереконливо. Адже факти свідчать, що в Україні продовжують палити 67% чоловіків і 20% жінок, незважаючи на кампанію по вилученню грошей у курців, що проводиться Кабміном. Іншими словами, уряд, прикриваючись ідеалами здорового способу життя, лише перекладає бюджетні проблеми на плечі споживача.
Після можливого підвищення рівень податків, які вилучаються Кабміном з кожної придбаної пачки цигарок, сягне 70% від ціни. Для інформації: в 2008 та 2009 роках ставки акцизного збору вже підвищувалися в чотири рази, а травневе позапланове підвищення акцизів у нинішньому 2009 році призвело до збільшення цін на цигарки на 40%.
Податкове навантаження на тютюнові вироби українського виробництва вже втроє більше, ніж у Росії, і в 13 разів перевищує податки в Молдові. Кожне нове підвищення цін на тютюнову продукцію все більше утискає власного виробника і провокує подальше збільшення частки контрафактного і контрабандного товару. За прогнозами експертів, це може призвести до відходу не менше як третини українського тютюнового ринку в тінь.
Тетяна Мамалига
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас