Фінансовій G20 потрібно зробити вибір між подальшим стимулюванням економік і exit strategy — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовій G20 потрібно зробити вибір між подальшим стимулюванням економік і exit strategy

Казна та Політика
412
Міністри фінансів G20 під час зустрічі в Лондоні 4-5 вересня обговорять, чи доцільно продовжувати фіскальне стимулювання економік, а чи необхідно переходити до exit strategy.
Усього на порядку денному засідання три основні теми: реформа світових фінансових інститутів, стан світової економіки і питання фінансового регулювання, повідомило агентству "Інтерфакс-АФІ" джерело в російській делегації.
"Щодо світової економіки планується проаналізувати ті антикризові заходи, які вже були вжиті на індивідуальній і на погодженій основі, а також обговорити досить принципове зараз питання про те, чи варто далі продовжувати політику фіскального стимулювання, чи необхідно починати реалізацію стратегії виходу", - сказав він.
Говорячи про позицію Росії з цього питання, співрозмовник агентства відзначив, що вона формується на користь другого підходу. "Останнім часом ми усе більше на користь другого висловлювалися, не думаю, що сильно трансформуємо свої кроки", - відзначив він.
За його словами, зсув дискусії в цей бік можливий у зв'язку з повідомленнями, що з'являються останнім часом з різних країн, про поліпшення ситуації в економіці. "З'являються повідомлення, що ситуація поліпшується, стабілізується, десь навіть мінімальне зростання намічається, тобто з урахуванням цих усіх останніх відомостей, ознак нормалізації ситуації і буде вестися обговорення, куди далі рухатися", - пояснив він.
Крім того, за його словами, планується обговорити джерела економічного зростання. Зокрема, він відзначив, що можливе обговорення green recovery - "зсув акценту в посткризовому розвитку на розвиток екологічно чистих ресурсозберігаючих галузей і технологій".
Говорячи про реформування МВФ і Світового банку, співрозмовник агентства не виключив досягнення домовленостей щодо низки напрямків. "Спробуємо домовитися, хоча, безумовно, є ціла низка питань, де розбіжності між різними країнами "двадцятки" зберігаються", - відзначив він.
Буде підніматися питання і про подальшу діяльність Ради фінансової стабільності.
Крім того, як відзначив представник російської делегації, на зустрічі, швидше за все, не буде обговорюватися питання про введення податку на міжнародні фінансові операції. Таке питання, за його словами, Великобританія не вносила до порядку денного.
Ідею стягнення такого податку на міжнародному рівні раніше оприлюднив голова британського управління з контролю над ринком фінансових послуг Адер Тернер.
Також у рамках фінансової G20 попередньо обговорювалася можливість двосторонніх зустрічей віце-прем'єра, міністра фінансів РФ Олексія Кудріна зі своїми колегами із Бразилії та США. Так, зокрема, міністр фінансів Бразилії хотів би обговорити проведення саміту БРІК в 2010 році, організацією якого займається Бразилія.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас