МВФ може припинити співробітництво з Україною, якщо влада буде розхитувати економіку країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ може припинити співробітництво з Україною, якщо влада буде розхитувати економіку країни

6514
Міжнародний валютний фонд (МВФ) може припинити співробітництво з Україною, якщо влада країни без належних підстав піде на надмірне нарощування бюджетного дефіциту і розхитування економічної ситуації в країні, повідомив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.
"Якщо такі відхилення (бюджетного дефіциту – ред.) будуть результатом навмисної політики, яка суперечить духу і цілям програми, ми припинимо співробітництво… Не маємо наміру брати участь у політиці, яка приведе до поглиблення економічної кризи", - заявив він в інтерв'ю тижневику "Контракти".
М.Альєр додав, що таке рішення може бути прийнято, якщо влада країни буде провокувати інфляцію і підривати стабільність банківської системи.
Постійний представник МВФ також відзначив, що будь-яка монетизація дефіциту держбюджету повинна здійснюватися вкрай обережно. "Наслідки можуть бути непрогнозованими і негативними, зокрема, стрибок обмінного курсу і неконтрольована інфляція", - пояснив фінансист.
Втім, за його оцінкою, незважаючи на викуп Нацбанком України державних облігацій, центробанк країни поки ефективно стримував інфляцію.
М.Альєр нагадав, що восени група фахівців МВФ прибуде в Київ для обговорення проекту державного бюджету країни на 2010 рік, а місія фонду відвідає Україну наприкінці жовтня для обговорення програми співробітництва: для одержання четвертого траншу коштів необхідний прогрес у реструктуризації банківського сектору і фіскальній політиці.
"Ми очікуємо затвердження стратегії надання допомоги для середніх і невеликих банків", - сказав він.
Разом з тим, за його словами, ключовим питанням є проект держбюджету-2010. "Проект повинен ґрунтуватися на реалістичних макроекономічних прогнозах, а його дефіцит не повинен перевищувати 3% ВВП, не включаючи НАК "Нафтогаз України", і 4% з урахуванням НАК", - пояснив представник МВФ.
При цьому він нагадав, що МВФ вважає прийнятним бюджетний дефіцит в 2009 рік на рівні 6% ВВП (8,6% з урахуванням НАК "Нафтогаз України").
"В умовах, коли скорочуються доходи бюджету, необхідно протягом декількох років суворо контролювати бюджетні видатки, знижувати їх, щоб втримати бюджетний дефіцит", - пояснив він бачення ситуації МВФ.
Представник фонду також повідомив, що МВФ очікує підвищення цін на газ для населення у вересні на 20% і в 2010 році щокварталу на 20% - такий крок покликаний скоротити обсяги держпідтримки "Нафтогазу України". Крім того, за його словами, в 2010 році очікується збільшення обсягу збору податків.
Говорячи про хід рекапіталізації банків, М.Альєр відзначив, що для фонду головне результативність відповідної програми, а не швидкість її впровадження. При цьому він підкреслив, що більшість великих банків одержали основну частину необхідного розміру докапіталізації від своїх акціонерів, а решта може надійти до кінця року.
"Залишалося п'ять великих банків, власники яких були не готові збільшити капітал своїх фінустанов. Три з них уже рекапіталізовані державою", - відзначив він.
При цьому, за його словами, уряд пообіцяв внести капітал у банк "Надра" і Укрпромбанк після успішного завершення переговорів про реструктуризацію зовнішніх боргів цих фінустанов.
"Ми очікуємо, що в найближчому майбутньому ситуація у фінансовому секторі нормалізується. Дії, спрямовані на відновлення довіри, уже починають давати плоди", - підкреслив М.Альєр.
За його словами, Україна вже одержала від МВФ $10,5 млрд у рамках програми stand-by: передбачається виділення ще $6 млрд, з яких $3,8 млрд планується надати країні ще до кінця поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас