Крим стає курортом жебраків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим стає курортом жебраків

12555
Напередодні поточного курортного сезону кримські експерти турбізнесу сподівалися, що в період кризи відпочивальників зможуть залучити на півострів низькі ціни, які повинні були утворитися за рахунок падіння гривні порівняно з російським рублем.
Приводом для оптимізму слугував і наплив курортників на травневі свята. "Травень не передвіщав загроз. Приїхало чимало народу, більше, ніж звичайно", - описує ситуацію головний редактор туристичної газети "Терра Тавріка" В'ячеслав Хачатурян. Однак Крим на курсі не зіграв, і потік курортників виявився нижчим, ніж прогнозований.
Крім того, з’ясувалася нерадісна тенденція: у Крим приїхали туристи, що розраховують заощадити на відпочинку. Уже червень виявився провальним. "У червні народу завжди було мало, оздоровчі центри цього місяця були не перевантажені, але щоб більшість з них стояли напівпорожні - яскравий показник саме поточного сезону", - відзначає експерт.
За інформацією Міністерства курортів і туризму АРК, до середини серпня в кримських оздоровчих центрах відпочили 3,5 млн. людей, майже на півмільйона менше, ніж за аналогічний період 2008-го. Кількість організованих відпочивальників склала 673 тис., на 22% нижче від торішньої. Коефіцієнт заповнюваності туристами, за офіційними даними, знизився з 97,9 до 88%. Експерти називають ці цифри завищеними, підкреслюючи, що точної системи підрахунку кримських курортників, половина яких іде в приватний сектор, поки немає. "У липні-серпні різко зростає кількість споживання прохолодних напоїв, пива і т.д. Цього року вперше за кілька років цього не відбулося", - звертає увагу директор інформаційно-маркетингової фірми "Курорти Криму" Олександр Бурдонов, вважаючи це непрямим підтвердженням значного зниження кількості туристів на півострові.
Основними кримськими курортниками залишаються українці, кількість російських відпочивальників продовжує йти на спад. Міністр курортів і туризму Криму Андрій Сумцов відзначає збільшення потоку білоруських туристів.
Зниження турпотоку вплинуло на скорочення курортного сезону, що почався пізніше від звичайного і має всі шанси закінчитися раніше від торішнього. "Максимальне заповнення почалося пізніше, ніж минулих років. Якщо до десятих чисел липня бази були заповнені повністю, то цього року це відбулося в третій декаді липня, - розповідає В'ячеслав Хачатурян. - Пік сезону припав на кінець липня - початок серпня. Це сильний провал, що боляче вдарить по всіх учасниках ринку". Значна кількість баз сезонного розміщення планують закритися в середині вересня, тоді як у гарні роки бази працювали до кінця місяця. У той же час приплив бідних відпочивальників і скорочення сезону не виявилися згубними для туристичних компаній, орієнтованих на Крим. "Так, вони заробили набагато менше, ніж хотілося б, але ніхто не залишився в збитку, ніхто не збирається закриватися", - відзначив Хачатурян.
Зменшилася не тільки кількість курортників, змінилася й вага їхнього гаманця. "До нас цього року їдуть люди з меншими бюджетами. Знизилася кількість представників середнього класу, у свою чергу, збільшився потік туристів як з досить скромними бюджетами, так і з бюджетами вище середнього", - характеризує сезон міністр Андрій Сумцов.
За його прогнозами, до кінця сезону кількість відпочивальників на півострові перевищить позначку 5 млн., як і торік, однак грошей вони залишать менше. Причину, при якій попит на дорогий відпочинок не знижується, експерти пояснюють поверненням частини багатих клієнтів на внутрішній ринок. Люди, що проводили відпустку за кордоном і звикли до високих стандартів відпочинку, відправилися в дорогі кримські готелі. За оцінками Олександра Бурдонова, готелі високого рівня виявилися заповнені в середньому на 80% від кількості торішніх постояльців, тоді як бази відпочинку середньої цінової категорії виявлялися напівпорожніми. У той же час треба відзначити ще одну тенденцію - основна маса "багатих туристів" проводила на півострові уік-енди, найчастіше не залишаючись на 10-14 днів, як раніше.
Найбільш оперативно на незаповнюваність номерів відреагували власники міні-готелів, що знижували ціну проживання до 50% від початкової суми. Більшість туроператорів обрали стратегію повернення старих клієнтів, пропонуючи їм бюджетні варіанти розміщення. Однак, на думку аналітика видання "аq.Media: Курорти і туризм" Івана Стулова, відпочивальники не могли заощадити ту суму, на яку розраховували, оскільки ціни на харчування, проїзд, доступ на пляжі залишилися високими.
Не на руку курорту зіграли і традиційні скандали, пов'язані з безпекою кримських пляжів. Співробітники Міністерства охорони здоров'я України виявили підвищений вміст кишкової палички біля декількох пляжів півострова - востаннє біля узбережжя Сакського району Криму. "Немає ніякої палички. Це чорний піар", - запевняє Андрій Сумцов.
Але головним недоліком колишньої всесоюзної здравниці є не кишкові палички і платні пляжі, а невідповідність ціни і якості відпочинку. "Більшість об'єктів розміщення Криму - це "парк радянського періоду". І з гостинністю персоналу там взагалі жах", - говорить Бурдонов.
І Олександр Бурдонов, і Іван Стулов сходяться в оцінці, що середньостатистичний курортник витратив за час відпочинку близько $400. Якщо підраховувати в гривневому еквіваленті, то торік він витратив на 20% менше. Інша справа, що цього сезону на витрачені гроші він одержав менше послуг і відпочинок його був коротший за торішній.
Рустем Халілов, Алім Алієв
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас