Ринок акцій РФ у четвер оновив мінімуми тижня слідом за нафтою, що впала, дані зі США не допомогли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у четвер оновив мінімуми тижня слідом за нафтою, що впала, дані зі США не допомогли

Фондовий ринок
142
Російський ринок акцій у четвер опустився до тижневих мінімумів, відкотившись у район 1080 пунктів за індексом ММВБ слідом за нафтою, що подешевшала; вийшла в США позитивна статистика у ВВП за другий квартал не змогла викликати активні покупки на тлі загальної перекупленості ринку.
За підсумками торгів індекс РТС знизився до 1070,49 пункту (-0,15%), індекс ММВБ впав до 1080,05 пункту (-1,79%), основні "фішки" подешевшали на 0,2-3,1%.
Ф'ючерс на індекс РТС збільшив відкіт до базового активу до 11,5 пункту, що говорить про помірковано негативні настрої гравців.
На ФБ ММВБ впали акції "Газпрому" (-2,6%), ВТБ (РТС: VTBR) (-1,2%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-3%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-2,8%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-3,1%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-1,4%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-2,8%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-1,1%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-1,7%).
Європейські індекси до вечора пішли в "мінус" на 0,5%, також у межах 1% впали в першу годину торгів американські індекси.
Локальний сплеск цін увечері спровокували переглянуті дані зі США: оцінка зниження ВВП у другому кварталі залишилася на рівні 1% у річному вираженні, тоді як аналітики очікували перегляду показника убік погіршення до 1,5%.
Дані про скорочення кількості заявок на допомогу з безробіття минулого тижня співпали з очікуваннями.
Тим часом ця статистика не змогла зміцнити попит на перекупленому ринку, а нафта, що впала, повернула продажі.
Нафта скотилася в район $70 за барель WTI на ознаках, що відновлення попиту буде повільним, про що свідчать дані про запаси сировини в США. Крім того, тиск на нафту підсилився після заяви Китаю - другого найбільшого споживача енергоносіїв у світі, про можливе скорочення інвестицій у низку галузей промисловості, що, на думку учасників ринку, призведе до зниження світової витрати палива.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень впала до $70,11 за барель (-1,8%).
Напередодні вартість WTI також подешевшала після доповіді міністерства енергетики США про стан паливного ринку країни, відповідно до якого комерційні запаси нафти в США на тижні 15-21 серпня збільшилися на 128 тис. барелів при прогнозах скорочення на 1,15 млн барелів.
На думку заступника генерального директора ІФ "Олма" Олексія Бистрова, припинення зростання на сировинних ринках, а слідом за ними - і на російському ринку акцій багато в чому пов'язана з новинами з Китаю, де уряд стурбований надлишковим завантаженням виробничих потужностей в окремих секторах економіки, включаючи сталеливарну промисловість.
Головний аналітик банку "Глобекс" Анна Дівінская вважає, що коливання основних індексів у найближчій перспективі залишаться в рамках широкополосної консолідації: 960-1130 пунктів за індексом ММВБ, 960-1100 пунктів - за індексом РТС.
На думку аналітика ІК "Фінанс-Інвест" Станіслава Савінова, перевага продажів і повернення ринку в русло спадного тренда дозволяють припустити, що можна сподіватися на досягнення його нижньої межі, що у доступному для огляду майбутньому перебуває в районі 970 пунктів за індексом ММВБ.
Після пробиття підтримки 1090 пунктів ринок може продовжити зниження до 1050 пунктів, вважає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна.
Напередодні підтримку американським індексам надали дані про максимальне за 4 роки збільшення продажів новобудов у США в липні.
Продажі нових будинків у США минулого місяця виросли на 9,6% і досягли 433 тис. у річному вирахуванні, тоді як аналітики очікували підвищення показника всього на 1,6%. Темпи продажів новобудов у липні досягли максимуму за останні 10 місяців.
Проте, більш слабкі, ніж очікувалося, дані про замовлення на товари тривалого вжитку в США стримали підйом американського фондового ринку в середу. Незважаючи на те, що загальний обсяг замовлень збільшився на 4,9%, що стало рекордним підйомом за останні два роки, замовлення без урахування транспортного встаткування виросли лише на 0,8%, тоді як експерти очікували підвищення на 0,9%.
Вартість паперів U.S. Steel опустилася за підсумками торгів на 2,4% після того, як уряд Китаю оголосив про те, що він вивчає можливість ліквідації надлишкових виробничих потужностей у низці галузей, включаючи виробництво сталі й цементу. Також буде посилений держконтроль у низці секторів вугільної, скляної й енергетичної промисловості. Нагляд за операціями з акціями й облігаціями компаній із цих галузей буде трохи жорсткішим.
Ця інформація сформувала негативні настрої й на азіатських фондових майданчиках у четвер. Японський індекс Nikkei 225 знизився на 1,56%, китайський Shanghai Composite - на 0,7%.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у четвер знизилися акції "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (-8,6%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (-4,2%), "Північсталі" (РТС: CHMF) (-4,2%), ТГК-4 (РТС: TGKD) (-3,9%).
Виросли папери "Волгателекому" (РТС: NNSI) (+9,2% звичайні й +6,5% "префи"), "Уралзв’язокінформу" (РТС: URSI) (+5,9% й +7,6%), "Дальзв’язку" (РТС: ESPK) (+7,8%), "Північно-західного телекому" (РТС: SPTL) (+6,4%), "Дорогобужа" (РТС: DGBZ) (+5,8%).
За оцінкою аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, покупки в секторі телекомів пояснюються наближенням вересня, коли "Зв’язокінвест" представить свою стратегію щодо приналежних йому активів.
"Ідея давня, але, проте, працює, що ми й бачимо за сьогоднішньою динамікою на ринку. Крім можливих коефіцієнтів переходу на єдину акцію з "Ростелекомом" (РТС: RTKM), окремо обіграється ідея високих дивідендів на привілейовані папери. Разом з тим ми рекомендуємо не зосереджувати увагу на "префах", за якими щедрі дивіденди за 2009 рік, імовірно, будуть останніми, з огляду на майбутню реорганізацію в галузі, а якщо й грати, то в найбільш ліквідні папери - "звичайні" "Уралзв’язокінформа" і "Сибіртелекому" (РТС: ENCO). Зростання в акціях, що з'явилося несподівано, може точно також несподівано й закінчитися, і фактор ліквідності в цьому випадку може стати вирішальним для закриття позицій з мінімальними витратами", - вважає аналітик.
У цілому ж зростання телекомів не дуже тішить, оскільки в історії російського ринку акцій часто було, що зростання паперів компаній цього сектора було завершальним акордом попереднього "ралі". Як би історія не повторилася й цього разу, відзначає Клещев.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у четвер склав $3,531 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $253,536 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 51,8 млрд рублів (у лідерах - "Газпром" (РТС: GAZP) - 16,658 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас