Туркменія протягне Ірану газопровід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія протягне Ірану газопровід

Енергетика
330
Туркменія за відсутності домовленостей з Росією уведе до ладу в грудні 2009 року додаткову гілку газопроводу в Іран, який планує наростити закупівлі палива з 8 млрд до 20 млрд кубометрів на рік. У той же час проекти спільного будівництва газопроводів з Росією - Прикаспійський, Схід-Захід і розширення САЦ-4 - так і не зрушилися з мертвої точки. Одночасно упущена вигода "Туркменгазу" від припинення експорту газу у квітні-липні в РФ склала як мінімум $2,5 млрд. Експерти відзначають, що якщо Москва і Ашхабад не домовляться цього року про поновлення закупівель газу, то Туркменія на якомусь етапі може приєднатися до трансєвропейського газопроводу Nabucco.
Туркменське держагентство "Туркмен хабарлари" повідомило, що Гурбангули Бердимухаммедов привітав у телефонній розмові Махмуда Ахмаді-Нежада з обранням на посаду президента Ірану і обговорив з ним можливість розширення співробітництва в галузі енергетики і транспорту. Туркменський лідер, зокрема, запросив свого іранського колегу відвідати Ашхабад з офіційним візитом у третій декаді грудня і взяти участь в урочистих заходах з приводу уведення в лад газопроводу Довлетабат-Серахс-Хангеран, через який туркменський газ почне поставлятися в Іран.
Загальна довжина нового газопроводу, що бере свій початок з найбільшого газового родовища Туркменії Довлетабат, складе 30,5 км (діаметр труби - 1020 мм). Проектна потужність - 12,5 млрд кубометрів газу на рік. Іран поряд з Росією є традиційним покупцем туркменського газу. По трубопроводу Корпедже-Курт-Куі (з родовища Корпедже на заході країни) Туркменія щорічно поставляє в Іран 7,5-8 млрд кубометрів газу. За підсумками двосторонніх переговорів, проведених в Ашхабаді в липні, була досягнута домовленість про збільшення цих поставок до 14 млрд кубометрів газу на рік і будівництво нового газопроводу. Учора було оголошено, що ціна буде формуватися за міжнародними стандартами. Але, як повідомило джерело в "Туркменгазі", поки вона не визначена.
Газ із Довлетабадського родовища традиційно експортувався в Росію (30-42 млрд кубометрів на рік). Тому рішення щодо поставок сировини з тієї ж ресурсної бази було прийнято після того, як Росія припинила закуповувати в Туркменії після вибуху газопроводу САЦ-4 на кордоні з Узбекистаном 9 квітня. Головний редактор The Russian Energy Михайло Крутіхін відзначає, що, за його даними, ремонт після вибуху на САЦ-4 був завершений через чотири дні, "однак 'Газпром' відмовляється брати газ". "У Туркменії немає іншого виходу, як шукати альтернативні Росії джерела заробітку - Іран, Китай і Nabucco",- говорить експерт. Як наслідок, всі проекти з Росією виявилися заморожені.
Розширення газопроводу САЦ-4 і будівництво Прикаспійського так і залишилися на папері. А тендер з будівництва газопроводу Схід-Захід, про який президент Росії Дмитро Медведєв домовлявся з паном Бердимухаммедовим ще в березні, як і раніше не завершений. "Європейці, наскільки я знаю, зробили Туркменії гарну пропозицію щодо будівництва Сходу-Заходу. Єдине, що вони просять,- дати німцям і австрійцям у розробку родовища. І якщо ЄС допоможе, то Баку і Ашхабад почнуть вирішувати питання демаркації кордонів Каспійського моря, і я очікую, що на якомусь етапі реалізації Nabucco Туркменія приєднається до цього проекту",- розповідає Крутіхін.
Аналітик "Арбат Капіталу" Віталій Громадін відзначає, що раніше планувалося, що "Газпром", купуючи газ у Туркменії за ринковою ціною, буде поставляти його Ірану в обмін на енергоресурси в Перській затоці. "Туркменії, швидше за все, було не настільки важливо, кому продавати газ, якщо ціна справедлива. Коли ж 'Газпром' припинив купувати газ, довелося замислитися про інші варіанти збуту. Інакше потужності з видобутку простоюють дарма, і країна втрачає прибуток",- говорить експерт. Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін розрахував, що дохд "Туркменгазу" в I кварталі від експорту газу в Росію склав $3,5 млрд, а недоотриманий доход у квітні-липні - $2,5-4 млрд. У 2008 році "Газпром", за його розрахунками, купив туркменського газу на $5,9 млрд. "Ціни цього року були підвищені вдвічі, але продажі протривали всього три місяці",- говорить експерт.
Три опитаних аналітики схиляються до думки, що "Газпром" поступово втрачає вплив над газовими поставками з Туркменістану.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас