Гроші підуть по трубах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші підуть по трубах

Енергетика
708
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора заявила, що уряд виділить 700 млн грн на будівництво нових розподільних газопроводів. У Мінпаливенерго стверджують, що фінансуватися програма буде на кошти, отримані від підвищення тарифів на прокачування газу для облгазів. Відповідне рішення буде прийнято після того, як держава завершить передачу розподільних газопроводів компанії "Нафтогазмережі", вважають експерти.
Учора, відкриваючи засідання Кабінету міністрів, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що затверджена програма добудовування газорозподільних мереж, відповідно до якої газом будуть забезпечені негазифіковані населені пункти. За словами Тимошенко, в Україні залишаються недобудованими розподільні мережі у всіх регіонах країни. "Ми починаємо програму з повного добудовування цих газопроводів", - сказала прем'єр. Загальна вартість програми становить 700 млн грн. Строки її реалізації і джерела фінансування Юлія Тимошенко не уточнила.
Загальна довжина газопроводів України становить 283,2 тис. км, з них на розподільні мережі, якими управляють міськгази та облгази, припадає 246,1 тис. км. Наприкінці липня Кабмін опублікував розпорядження, яким передав мережі 42 облгазів НАК "Нафтогаз України". У компанії вже створили керуючу структуру для мереж - "Нафтогазмережі" - і почали відкривати регіональні підрозділи. Станом на 31 липня в країні газифіковані більше 85 тис. підприємств і 16,1 млн квартир і будинків.
У прес-службі НАК "Нафтогаз України" учора заявили, що програма з будівництва нових газорозподільних мереж буде фінансуватися із власних коштів компанії. Однак джерело, близьке до Мінпаливенерго, пояснило, що мова йде про газифікацію більше 200 міст і сіл. "Мова йде насамперед про населені пункти з населенням більше тисячі людей, які поки не мають газу", - розповів співрозмовник у Мінпаливенерго. За його словами, фінансування буде залучено за рахунок 70-процентного зростання тарифів на транспортування газу споживачам.
На думку директора Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, реалізувавши програму газифікації, "Нафтогаз" зможе збільшити продажі газу населенню на $35-40 млн на рік. Раніше на вимогу МВФ Україна зобов'язалася підвищити ціну газу для населення до економічно обґрунтованого рівня. Національна комісія регулювання електроенергетики вже прийняла рішення про їх підвищення на 20% з 1 вересня.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб впевнений, що програма не буде реалізована, поки уряд не встановить остаточний контроль над газорозподільними мережами, якими поки управляють облгази. "Навряд чи хтось стане піднімати ціни на транспортування для того, щоб підтримати приватні компанії", - погоджується Максим Шеїн з "Брокеркредитсервіс".
За його словами, раніше голова Нацкомісії регулювання електроенергетики Валерій Кальченко заявляв, що прийшов час переглянути тарифи на прокачування газу для облгазів. Розгляд цього питання було ініційовано облгазами, працівники яких погрожували черговим безстроковим страйком. На їхню думку, для нормальної роботи газового роздробу необхідне підвищення тарифів на 43%. Однак пізніше Юлія Тимошенко виступила проти цієї ініціативи, після чого питання про підвищення тарифів на доставку газу більше не розглядалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас