"Ъ": Національний банк допоміг державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Національний банк допоміг державі

Валюта
1908
Вчора правління Нацбанку вирішило знизити дисконтну ставку з 11% до 10,25%, відреагувавши на зниження темпів інфляції в липні. Однак банкіри стверджують, що це рішення центробанку не вплине на вартість кредитів, якы залежать від депозитних ставок.
Такий крок лише допоможе Кабміну заощадити на реструктуризації боргів держпідприємств, які конвертують кредити в цінні папери, прив'язані до дисконтної ставки.
Як повідомив один зі членів правління Нацбанку, вчора правління НБУ вирішило знизити з 12 серпня дисконтну ставку на 0,75 відсоткових пункти - з 11% річного, установленого 15 червня, до 10,25%. Крім того, за словами джерела, регулятор затвердив план заходів щодо реалізації змін, внесених Верховною радою 24 липня в закон "Про банки і банківську діяльність".
Зниження дисконтної ставки Нацбанк пояснює спадним дефляційним трендом при посиленні загрози рецесії економіки. "Спад економіки послабляється повільніше, ніж гальмується інфляція",- заявляв раніше керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький. Він також додав, що зниження дисконтної ставки повинне призвести до здешевлення бланкового й забезпеченого рефінансування НБУ, але поки таке рішення не прийняте. На 11 серпня вартість забезпечених держоблігаціями кредитів НБУ встановлена на рівні 16%, без забезпечення - 18%. При здешевленні рефінансування на 0,75% його ціна усе ще буде перевищувати середньорічну інфляцію (липень до липня - 15,5%, що вище ніж у червні - 15%). Зростання середньорічної інфляції пояснюється тим, що якщо в липні 2009 року споживчі ціни впали на 0,1%, то рік тому - на 0,5%.
Рішення Нацбанку пішло через два місяці після останнього зниження дисконтної ставки на 1 процентний пункт - до 11% 15 червня. До цього ставка зберігалася незмінною з 30 квітня 2008 року. Експерти називають дисконтну ставку в Україні індикативним показником, яким регулятор намагається орієнтувати банки при встановленні вартості кредитів, але стверджують, що її зниження не зробить прямого впливу на ринок. "На банках це не позначиться, тому що дисконтна ставка мало впливає на бізнес - від неї не залежить ціна пасивів банків",- відзначила в. о. голови правління Індекс-банку Євгенія Чемерис.
Банкіри пояснюють, що не зможуть опустити ставки з кредитів, які залежать від вартості депозитів і фондування. "Якщо знижується дисконтна ставка, а немає здешевлення рефінансування, то такий крок - як мертвому припарка, притому що кредитувати практично нікого не можна,- заявив директор департаменту казначейства одного з найбільших банків.- Але й рефінансування в Нацбанку зараз отримати неможливо ні за якою ціною. А як видавати кредити дешевше, якщо навіть Мінфін продає ОВГЗ під 28%?".
Рішення регулятора банкіри пояснюють вимогами Кабміну знизити ставку, цитуючи заяву прем'єра Юлії Тимошенко про намір НБУ знизити вартість ресурсу до 8%. Скарбники говорять, що від зниження ставки зараз виграють тільки державні компанії. "Це вплине на вартість боргів деяких держпідприємств, які рестуктуризуют кредити, і при конвертації їх у цінні папери орієнтуються на дисконтну ставку,- пояснює Євгенія Чемерис.- Хоча банки ще важче будуть вести переговори про реструктуризацію, але підуть на неї, очікуючи в перспективі отримати хоч щось, забезпечене облігаціями.
Тому зі зниженням ставки заощадить держава". На 0,75% знизиться й обслуговування кредитів рефінансування, отриманих у Нацбанку рекапізованих банками - банком "Київ", Родовід Банком та Укргазбанком. Ці кредити можуть бути продовжені на сім років.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас