Обіцяних вкладів більше року чекають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обіцяних вкладів більше року чекають

Кредит&Депозит
3689
Проблемні банки ще нескоро почнуть видавати вкладникам гроші в повному обсязі. Якщо фізособам видадуть по декілька сот гривень на день, то юридичним особам доведеться чекати кінця мораторію.
Довга дорога до вкладів
9 серпня повинен був закінчитися мораторій на виплату вкладів у банку "Київ", 10 серпня - у банку "Надра", 12 серпня - в "Західінкомбанку". У банку "Національний кредит" і "Укрпромбанку" термін заборони на зняття депозитів минув ще минулого місяця - 18 і 21 липня відповідно. Однак видавати вкладникам гроші в повному обсязі ці фінансові установи почнуть ще нескоро. 5 серпня Нацбанк продовжив мораторій на зняття депозитів у зазначених банках ще на півроку, тому що вони не справляються з виплатами.
Обмежити повернення депозитів регулятору дозволяє закон про оздоровлення банків, недавно прийнятий на позачерговій сесії Верховної ради з подачі БЮТ і підписаний президентом. За новими правилами, мораторій обмежується трьома місяцями, але Нацбанк може його продовжити ще на півроку в тих банках, де заборона була в силі станом на 24 липня - день прийняття закону.
Виходить, у банку "Національний кредит" і "Укрпромбанку" мораторій ввели заднім числом. Правознавці говорять, що рішення НБУ не зовсім законне. У двох банках заборона фактично минула, а потім її знову встановили, але не на три місяці, а на шість. Виходить, закон про порятунок фінустанов має зворотну силу, тобто його дія поширюється на депозитні договори, підписані до прийняття документа в Раді. Конституція ж подібні "фокуси" прямо забороняє.
Новий мораторій потрібний банкам, щоб захиститися від судових позовів клієнтів і не допустити заморожування своїх рахунків. "У нас і в інших установ багато позовних заяв, пов'язаних зі штрафами і санкціями за невиплату коштів. Для судових розглядів потрібен час, щоб знайти шляхи взаємовигідних рішень. Якщо клієнти почнуть по судових рішеннях блокувати рахунки банку, то постраждають інші вкладники", - пояснив газеті "Комерсант-Україна" Віктор Мироненко, тимчасовий адміністратор банку "Київ".
Хто як платить
Частину депозитів проблемні банки все-таки видадуть, обіцяють у НБУ. "Ми ввели частковий мораторій: дозволили тимчасовим адміністраторам виплачувати вклади фізичним особам у міру можливості. Перед юридичними особами доводиться вибачатися", - розповів директор дирекції з банківського регулювання та нагляду НБУ Василь Пасічник. Скільки грошей видавати вкладникам і в якому порядку, вирішує тимчасовий адміністратор банку.
Банк "Київ", що недавно одержав від держави 3,56 мільярда гривень, на даний момент виплачує лише відсотки за вкладами. Клієнти можуть одержати готівкою до 500 гривень на добу, але тільки у відділеннях або в 20 банкоматах "Києва". Розплатитися карткою банку в магазині або зняти гроші в "чужих" банкоматах дотепер не можна.
Банк "Надра" вирішив виплачувати частину депозитів - від 20 до 50% - уже з 10 серпня. За словами тимчасового адміністратора Валентини Жуковської, така можливість з'явилася за рахунок надходжень від кредитного портфеля.
Розмір виплат буде залежати від суми вкладу. З понеділка доступ до рахунку одержать усі клієнти банку "Надра", чиї депозити не перевищують 50 тисяч гривень. Вкладники з 50-150 тисячами гривень на депозиті зможуть одержати частину вкладу у вересні. Із клієнтами, у яких нагромадилося від 150 до 500 тисяч гривень, обіцяють частково розрахуватися до грудня 2009 року. При цьому решту суми необхідно переоформити на термін від 4 місяців.
"Надра" пропонує розраховуватися депозитними грішми за товари і послуги вартістю від 10 тисяч до 1,2 мільйони гривень, які можна купити у фірм - клієнтів банку. Фактично, це дозволяє юридичним особам погашати кредити за рахунок вкладів фізосіб. Банк при цьому, грубо кажучи, просто закреслює нулики на одному рахунку і дописує на іншому.
Триває виплата відсотків за вкладами. Половину суми клієнт одержує відразу в касі банку, ще половина зараховується на поточний або картковий рахунок, з якого можна зняти не більше 100 гривень, 10 доларів або 15 євро на добу. Карткою банку "Надра" можна оплачувати в магазині покупки на суму до 500 гривень на добу. Якщо місяць не використовувати картку, сума одного платежу збільшується до 15 тисяч гривень: карткою можна заплатити за навчання, туристичну путівку або медичні послуги.
"Західінкомбанк" видає вклади лише до 5 тисяч гривень і тільки у виняткових випадках - на термінову операцію або похорон. В інших випадках виплачуються лише відсотки за депозитом - до 250 гривень, 20 доларів або 30 євро на добу. Перевести в готівку гроші з карткового рахунку можна лише у відділенні банку, але не більше 500 гривень на добу.
Банк "Національний кредит" без обмежень виплачує депозити до 5 тисяч гривень і до кінця серпня планує погасити всі борги за відсотками. Картками банку в магазинах розплатитися не можна, перевести в готівку до 300 гривень на добу можна лише в банкоматах і відділеннях "Національного кредиту".
"Укрпромбанк" видає в повному обсязі відсотки за депозитами, а також самі депозити, але лише у виняткових обставинах або за рішенням суду. Свої вклади можуть одержати клієнти старші 75 років, якщо термін їх депозиту минув, а сума не перевищує 5 тисяч гривень, 650 доларів або 450 євро. З карток "Укрпромбанку" можна знімати до 1 тисячі гривень на день в "рідних" банкоматах або відділеннях банку, а також розплачуватися карткою за товари або послуги - не більше 5 тисяч гривень на добу.
Націоналізуй це
У банках "Родовід" і "Укргазбанк", завдяки державним уливанням, справи пішли на поправку. "Родовід" з понеділка почав видавати депозити - у першу чергу хворим і боржникам. Іншим вкладникам обіцяють повернути кревні через 2 тижні після реєстрації в call-центрі. "Укргазбанк" рапортує, що після рекапіталізації не тільки забезпечив клієнтам вільний доступ до їхніх грошей, але й зумів залучити нових вкладів на 80 мільйонів гривень.
Як уряд і Нацбанк збираються рятувати інші проблемні банки, у першу чергу - великі "Надра" і "Укрпромбанк", поки неясно. МВФ вимагає прискорити процес, але, як неодноразово заявляли в уряді, націоналізувати ці дві фінансові установи не можна, поки вони не реструктуризують свої борги.
"Складність полягає в тому, що фінансові ресурси уряду не безмежні, - пояснював минулого тижня віце-прем'єр Олександр Турчинов. - Проблема збільшується і тим, що, наприклад, у банку "Надра" - величезні борги перед закордонними кредиторами, близько 1 мільярда доларів, в "Укрпромбанку" - дещо менше. І поки Нацбанк не реструктуризує зовнішні борги, уряд не зможе заводити бюджетні кошти в ці банки.
Наприкінці липня Юлія Тимошенко особисто спілкувалася з іноземними кредиторами банку "Надра" і "Укрпромбанку". "У випадку з банком "Надра" ми вважаємо, що не одержали адекватних і, головне, реальних пропозицій щодо реструктуризації боргів", - заявив після зустрічі газеті "Экономические известия" представник кредиторів.
Реструктуризувати борги "Укрпромбанку" відмовлялися декілька міноритарних акціонерів. Їм запропонували продати свою частку власникові великого пакета зовнішніх зобов'язань банку - компанії Cargill, яка згодна змінити графік і умови виплати боргів. Рада кредиторів двох банків поставила ще одну умову - звільнити тимчасового адміністратора банку "Надра" Валентину Жуковську.
Ні НБУ, ні Кабмін не поспішають ухвалювати рішення щодо націоналізації двох великих банків з великими проблемами і намагаються перекласти відповідальність один на одного.
"Укрпромбанк" за підсумками першого півріччя має найгірший показник по проблемних кредитах серед усіх українських банків. Іншими словами, значна частина активів банку - неліквід.
Тому розглядалися два альтернативні націоналізації варіанта - ліквідація або переведення вкладників у держбанки. Уряд пропонував ліквідувати банк, а його вкладників перевести у вже державний "Родовід Банк". Як заявив "Дзеркалу тижня" тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина, його структура готова прийняти і клієнтів "Укрпромбанку", і його активи - філіальну мережу та співробітників.
Голова Нацбанку Володимир Стельмах пропонував зберегти "Укрпромбанку" життя за допомогою мораторію, а його вкладників перевести в "Ощадбанк". Голова "Ощадбанку" Анатолій Гулей заявив про готовність прийняти "більше одного мільйона рахунків, що належать приблизно 450 тисячам фізичних осіб-вкладників".
Однак 6 серпня прем'єр Юлія Тимошенко раптово заявила, що "ми вже бачимо зараз шлях, як "Надра" і Укрпромбанк протягом місяця взяти і націоналізувати". Допомоги, за її словами, потребують і 15 менших банків, але на вирішення їх проблем буде потрібно більше часу - 2-3 місяці. Про мотиви рекапіталізації Тимошенко висловилася гранично зрозуміло: "Там мільйони людей, які залишилися сьогодні без своїх грошей". Читай - мільйони виборців, яким можна допомогти за рахунок бюджету. Про те, як виплату заощаджень можна використовувати для самопіару, Юлія Тимошенко продемонструвала на зустрічі із клієнтами "Родовід Банку". За своєю суттю ця ініціатива нічим не відрізняється від пропозиції Партії регіонів про підвищення пенсій, яку так критикувала прем'єр. Втім, Юлія Тимошенко запевняє, що "ми нічого під вибори не підлаштовуємо".
Якими будуть критерії відбору банків для рекапіталізації і як саме буде йти оздоровлення фінансових установ, прем'єр говорить у зовсім загальних фразах: "Яким би не був банк, ми будемо поруч і будемо допомагати", "Всі банки одержать допомогу від уряду, адекватну кожній ситуації в кожному банку".
Поки ж у всіх проблемних банках ще на півроку продовжений мораторій на повне зняття депозитів. Якщо фізособам будуть видавати по декілька сот гривень на день, то "перед юридичними особами доводиться вибачатися", як висловився чиновник НБУ.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас