Шаповалов: Підстав для дестабілізації обмінного курсу гривні восени нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаповалов: Підстав для дестабілізації обмінного курсу гривні восени нема

Валюта
1077
Економічні причини для дестабілізації обмінного курсу гривні восени відсутні, заявив перший заступник голови Національного банку України Анатолій Шаповалов агентству "Інтерфакс-Україна".
Він відзначив, що сальдо поточного рахунку платіжного балансу (що відображає переважно зовнішній рух товарів і послуг) тепер є позитивним, а за підсумками поточного року навіть очікується його певний профіцит.
"Це означає, що по реальних зовнішньоекономічних операціях валютні потоки будуть збалансовані", - підкреслив Шаповалов.
Що стосується негативного сальдо фінансового рахунку платіжного балансу (що відображає переважно рух капіталів), то воно, за словами першого замголови НБУ, враховане при відпрацьовуванні економічної програми stand by, яка підтримується кредитом Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Він нагадав, що 28 липня рада директорів МВФ завершила другий перегляд програми stand by і виділила Україні черговий транш кредиту на суму близько $3,3 млрд, який уже надійшов на рахунки уряду.
"Таким чином, вести мову про дефіцит валютних коштів в Україні немає підстав", - резюмував А.Шаповалов, додавши, що Національний банк готовий і надалі з метою попередження та мінімізації надлишкових коливань обмінного курсу гривні проводити інтервенції на валютному ринку.
Крім того, перший замголови звернув увагу на поліпшення прогнозу суверенного рейтингу України рейтинговим агентством Standard&Poor's, що свідчить про збільшення довіри міжнародних інвесторів до фінансової та грошово-кредитної політики в Україні.
Також стабільності на валютному ринку буде сприяти і проведення більш жорсткої грошово-кредитної політики, що, зокрема, буде обмежувати спекулятивну складову попиту на іноземну валюту, вважає перший заступник голови НБУ.
На його думку, коментарі в ЗМІ про падіння курсу гривні восени робляться переважно тими людьми, які мають на меті шляхом психологічного розхитування ринку отримати спекулятивний прибуток.
Враховуючи це, він вкотре закликав громадян України, щоб уникнути збитків від валютно-обмінних операцій, не піддаватися на провокаційні коментарі так званих "експертів" і довіряти національній валюті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас