Криза - кризою, а обід - за розкладом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза - кризою, а обід - за розкладом

511
На апетити українців криза не впливає. Принаймні на це вказують дані податківців: за січень-червень 2009 року виручка торгівлі зросла на 4,8% (до 175 мільярдів гривень) у порівнянні з 2008 роком. "День" запитав експертів, чи слід нашим співвітчизникам готуватися до цінових несподіванок на харчовому ринку в другому півріччі 2009 року.
Олія
Через скорочення внутрішніх запасів та сезонне зростання попиту може подорожчати олія в пляшках. Але зростання буде незначне: максимум до 5%, говорить директор компанії "Про агро" Микола Верницький. Експерт вважає, що виробникам не вдасться розігнатися в ціні, бо вона й так завищена. Олія в пляшках, яку купує переважна більшість споживачів, сьогодні коштує 9 гривень з копійками за літр. А розливна сира олія - 5 гривень.
Розбіжність аж у чотири гривні експерт пояснює великими торговельними надбавками та витратами на зберігання продукції на складах. Крім того, самі виробники підвищеною ціною страхуються від коливання цін на сировину (на сиру олію). "Таким чином отримуємо достатньо високі, але стабільні ціни на роздрібну рослинну олію в пляшках", - говорить Верницький. - На відміну від стабільних роздрібних цін на олію в пляшках, ціна сирої (Україна її в основному експортує) постійно коливається. Зараз існує тенденція до зниження її вартості, бо наближається збирання нового врожаю, а світовий попит упав", - пояснює далі Верницький. Якщо зараз оптова ціна сирої олії - 5 200-5 300 гривень за тонну, то до жовтня вона знизиться до 4 500 гривень, прогнозує експерт.
Цукор
"Сьогодні на цьому ринку гаряче, але у середині жовтня ситуація зміниться", - прогнозує екс-голова ради директорів компанії "Цукровий союз "Укррос" Олексій Крутибіч. До осені оптові ціни на "біле золото" ще піднімуться з нинішніх 5 150-5 200 гривень за тонну - максимум до 5 500 гривень. Однак із вересня почнуть працювати цукрові заводи, які через два місяці дадуть ринку до півтора мільйона тонн цукру. "Цього року цукрові заводи спочатку знову будуть продавати цукор собі у збиток. І жовтень стане піковим місяцем з падіння ціни. Бо заводи, які планують працювати ще й у листопаді, муситимуть сплатити передплату за газ. І приблизно 20 жовтня на оптовому ринку установиться найменша ціна", - ділиться з "Днем" своїми професійними спостереженнями Крутибіч. За його словами, оптова ціна в пік падіння найімовірніше опуститься до 4 тисяч гривень за тонну цукру. Роздрібна ж продукція додасть до цієї суми ще 15-20%. Тобто, якщо для опту кілограм цукру коштуватиме 4 гривні, то до споживача він потрапить за ціною 5 -5,05 гривні, підраховує Крутибіч. Після оплати газу виробники притримуватимуть цукрові запаси до грудня, коли ціна знову піде вгору.
Молоко
А от любителів молокопродуктів чекає неприємність. Після літа молочники традиційно зіштовхнуться з певним дефіцитом сировини для виробництва. Закупівельні ціни на неї збільшаться до 30%, або на 70 копійок, говорить екс-директор Шосткінського молкомбінату Лариса Рудакова. Це одразу позначиться на вартості їх продукції. Так, сири вітчизняного виробництва подорожчають на 10-30%. Найбільше зростуть у ціні елітні, такі як "Радомер", та сири пропіонової групи. Якщо ж осінній дефіцит молока перевищить усі сподівання молочників, то на кінець 2009 року ціни можуть знову підскочити, бо "молока на всі заводи не вистачатиме і кожен намагатиметься давати виробнику більшу ціну".
Втім, на думку Верницького, великого росту цін не буде. "Коли наші виробники почали виготовляти дороге тваринне масло, то одразу до України почали завозити спреди або селянське масло з Білорусі. Це зупинило зростання цін на внутрішньому ринку на молочну продукцію", - говорить він і додає, що високі ціни автоматично зупинятимуться дешевшим імпортом.
Хліб
Якщо молочні продукти подорожчають, то хліб до масла - ні, запевнили "День" у галузевій асоціації пекарів. "Виходячи з цьогорічного урожаю та цінової ситуації на ринку зерна, можна очікувати, що з вартістю муки проблем не буде, - говорить президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Слабовський. - Єдине питання: скільки коштуватимуть енергоресурси та якою буде інфляція".
Якщо підвищиться вартість газу та електроенергії, то собівартість хліба не дуже зросте. Але буде більшою ціна решти складових хліба: дріжджів, цукру, олії... "Якщо інфляція залишатиметься у нинішніх межах і якщо газ не дорожчатиме до кінця 2009 року, тоді ціни на хліб будуть стабільними", - підсумовує Слабовський. Проблеми можуть виникнути 2010 року, бо через 30-відсоткові кредити пекарі сьогодні не закуповують у свої засіки зерно нового врожаю.
М’ясо
Тваринники не дуже охоче дають цінові прогнози на друге півріччя 2009 року. Так, за словами голови ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександра Бакуменка, важко щось прогнозувати, бо незрозумілі макроекономічні показники, невідомо, що буде з курсом долара та якою буде купівельна спроможність населення. "Зараз ціни впали, бо в країну йде велика кількість неякісного імпорту за низькою ціною, який просто нищить вітчизняного виробника... Ціни навіть не покривають собівартість української м’ясної продукції", - обурюється він.
"Якщо такими темпами завозитимуть м’ясо, то за два-три роки взагалі знищимо свою галузь, - окреслює перспективи галузі за таких тенденцій генеральний директор "Тваринпрому" Сергій Гнатюк. - У нас не залишиться свого виробництва м’яса, орієнтуватимемося тільки на імпорт".
У другому півріччі 2009 року, за його словами, цінова ситуація з м’ясом може залишитися на нинішньому рівні. Хоча така рівновага цілком і повністю залежатиме від обсягів імпорту. За словами Гнатюка, сьогодні ціни падають на продукцію майже всіх виробників м’ясної продукції. Трохи краще почуваються виробники свинини, вартість продукції яких почала зростати. Але чи втримається ця тенденція й надалі, важко судити. Адже цінове зростання на свинину спостерігається не в усій країні, говорить Гнатюк. Так, у центральній Україні та Київській області ціни, навпаки, падають.
Вино
Не падатимуть, але й не зростатимуть ціни на вітчизняне вино, розповідає "Дню" перший заступник генерального директора "Укрвинпрому" Володимир Кучеренко. "Враховуючи кризу та зменшення купівельної спроможності населення, виробники намагатимуться утриматися у тих цінових категоріях, у яких вони сьогодні працюють", - пояснює Кучеренко. І хоч світові ціни в принципі можуть зрости на 5-10%, а виробничі витрати - збільшитися, однак українські підприємства воліють шукати шляхи економії, а не покривати витрати за рахунок клієнта. Наприклад, економити пропонують на маркетингових витратах та на ціні сировини. Тим більше, що останньої, за попередніми прогнозами, у 2009 році буде не менше, ніж у минулому (тоді зібрали 350 тисяч тонн винограду).
"Я не підвищуватиму ціну на вино і не підвищував її з листопада 2008 року, коли почалася криза, - розповідає "Дню" голова правління Одеського коньячного заводу Роберт Гулієв. - Завдяки цьому отримав конкурентну перевагу у порівнянні з винами із Чилі та Аргентини, які до кризи продавалися у нашій ціновій категорії". Але подорожчання вина на ринку все ж можливе, говорить він. "Імпортні вина зросли в ціні на 35-40%, її варіюватимуть і далі, залежно від коливання валютного курсу", - прогнозує винороб. За його словами, межа цінових коливань заокеанського вина - 10%. Вітчизняні ж вина триматимуться нинішньої цінової категорії. Винятком можуть стати "шмурдяки" (виготовляються з додаванням цукру, спирту та інших не властивих вину інгредієнтів), якщо великі винороби пролобіюють у парламенті законопроект про індифікативні ціни на вино. Тоді ціна "шмурдяків" зросте з 9 гривень за літр до 13 гривень.
Горілка
Виробники оковитої теж не випробовуватимуть ціною терпіння споживачів. Горілка подорожчає тільки на суму акцизу, який нещодавно підняв парламент, розповідає "Дню" перший заступник голови концерну "Укрспирт" Віталій Сосницький. Вартість головного ж інгредієнту горілки - спирту, не збільшуватиметься, вважає він. Бо ціна на зерно (сировина для спирту) невисока.
Овочі та фрукти
А от овочі та фрукти не повинні подорожчати. Вони навіть подешевшають, говорять опитані "Днем" експерти. Цьому, на думку фахівців, сприяє хороший цьогорічний врожай на городину та садові фрукти...
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас