З 3 серпня вводяться у дію нові Правила "Української біржі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 3 серпня вводяться у дію нові Правила "Української біржі"

Фондовий ринок
688
Рішенням від 14 липня 2009 р. Державна Комісія із цінних паперів і фондового ринку затвердила зміни, внесені в Правила "Української біржі". Нова редакція Правил, що містить кілька важливих змін, набуває чинності з 3 серпня 2009 року.
Перше нововведення стосується опису угод репо.
Операція репо складається із двох угод купівлі-продажу цінних паперів, які мають протилежні напрямки і рознесені за часом. Економічний зміст цієї операції полягає в наданні позики коштів під "заставу" цінних паперів або ж позики цінних паперів під "заставу" коштів.
"Інструменти фондування дуже важливі для розвитку ринку, який вимагає 100% депонування паперів і грошей, - пояснює Перший заступник Голови Правління ВАТ "Українська біржа" Олексій Сухоруков. - Існує ціла низка ситуацій, при яких інвесторам необхідно залучати папери або гроші на якийсь час для торгівлі або розрахунків. Механізм репо дозволяє з мінімальними ризиками розміщувати або позичати ЦП або кошти. При цьому біржа гарантує дотримання принципу постачання проти платежу, як по першій частині, так і по другій частині репо".
Друга, не менш важлива зміна це опис "Ринку котирувань", який оптимальний для менш ліквідних паперів, тому що котирування є неанонімними і по них не потрібно попереднього депонування. Це необхідно для торгівлі цінними паперами із широкими спредами, де є необхідність торгуватися щодо ціни, обсягу і терміну розрахунків.
"Досвід показав, що тільки 30-40 акцій можуть ефективно обертатися на "Ринку заявок", - говорить Олексій Сухоруков. - На анонімному ринку низьколіквідні папери торгуються гірше, тому що спреди по них найчастіше такі, що укласти угоду без додаткових переговорів не завжди можливо".
"Зараз у список цінних паперів "Української біржі" включено більше 70 акцій, але з них активно торгуються тільки близько половини. Біржа зацікавлена в розширенні спектра паперів по яких ми є ціноутворюючим майданчиком і "Ринок котирувань" дозволить це зробити", - впевнений пан Сухоруков.
Третє доповнення до "Правил торгівлі" дозволяє "Українській біржі" взаємодіяти із Центральним контрагентом.
"Центральний контрагент вирішує відразу три дуже важливі завдання: забезпечує анонімність розрахунків по угодах, надає можливість у рамках Цивільного кодексу укладати угоди за двома заявками, поданими одним торговцем на підставі договору комісії, а також дозволяє оптимізувати видатки учасників біржових торгів на виконання вимог щодо фінансового моніторингу", - говорить Олексій Сухоруков. "Цей інститут існує на всіх розвинених ринках, а наші нові правила тепер дозволяють реалізувати його і в Україні".
Четверта зміна стосується зміни методики розрахунків біржового курсу, який буде розраховуватися з урахуванням усіх угод, виконання яких відкладено не більше ніж на 3 календарні дні від дати укладання.
Текст нової редакції Правил опублікований на сайті "Української біржі".
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас