Ринок АЗС готується до масових поглинань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок АЗС готується до масових поглинань

Енергетика
1962
Ринок роздрібної торгівлі нафтопродуктами знаходиться на рубежі масових угод зі злиття і поглинання. Власники невеликих регіональних мереж АЗС виставляють свій бізнес на продаж.
"Дело" дізналося про намір трьох нафтотрейдерів знайти покупця на свої заправки.
Серед причин, які змушують власників заправок іти на продаж своїх активів, зазначені підвищені боргові зобов'язання компаній, неможливість залучення нових коштів, а також падіння попиту на нафтопродукти. Ще одним важливим фактором, який провокує переділ ринку, є демпінг із боку групи "Приват", яка контролює мережі "Сентоза", "Укрнафта", "Авіаз", ANP та ін.
Відразу декілька учасників ринку повідомили про продаж мережі АЗС "Калина ЛТД", яка нараховує близько 80 точок у різних областях України. "Власники компанії мають намір реалізувати частину своїх заправок", - відзначив один із співрозмовників "Дела". Виконавчий директор цієї мережі Едуард Федюн відмовився хоч якось прокоментувати цю інформацію.
У той же час джерела "Дела" припускають, що за рахунок продажу частини АЗС власники "Калини ЛТД" хочуть знайти кошти для підтримки свого бізнесу.
Продається - все
"Дело" також дізналося про намір компанії "Христина" продати свої заправки. Вона займається дрібнооптовою торгівлею нафтопродуктами, але також володіє шістьома АЗС у Запорізькій області. "У принципі все продається, і наші заправки не виняток. Але на сьогоднішній день реальних пропозицій або домовленостей у нас немає", - говорить голова правління "Христини" Владислав Петров.
Керівник компанії оцінює свої АЗС приблизно $1 млн. кожну. Відповідно, вартість всієї мережі може скласти близько $6 млн.
На продаж виставлена ще одна регіональна мережа АЗС. За інформацією "Дела", на цей момент розглядає можливість реалізації своїх активів мережа "ОВІС", яка експлуатує чотири заправки в Харківській області. У компанії повідомили, що не бажають афішувати інформацію про можливий продаж, не відповівши на питання кореспондента.
Нестерпний демпінг
Серед потенційних покупців здешевлених АЗС учасники ринку називають у першу чергу групу "Приват". На цей момент, за експертними оцінками, вона вже зосередила у своїх руках близько 25% всіх станцій країни. Зараз же "Приват" має всі умови для того, щоб збільшити свою частку. "Найближчими роками це буде найбільший гравець на ринку України", - прогнозує аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.
Оператори підтверджують факт величезного впливу найбільшого гравця на їхній бізнес. "Зазвичай ми орієнтуємося на ринок, на нормальну націнку. Але останні кілька днів почали продавати за цінами, які запропонувала група "Приват". Однак економіка в нас зовсім різна - немає своєї переробки, доступу до дешевої нафти та інше. Виходить, що ми працюємо з мізерною націнкою, продаючи бензин по 6,4 грн. за літр замість 6,6 грн. за літр, чого недостатньо для нормальної діяльності компанії", - відзначає Владислав Петров.
На думку директора консалтингової компанії "А-95" Сергія Куюна, масові угоди зі злиття і поглинання на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами поки не спостерігаються з тієї причини, що можливі покупці чекають падіння цін на АЗС. При тому, що останнім часом вони вже значно подешевшали. У середині минулого року одна станція могла коштувати до $5-6 млн., а зараз середня ціна АЗС становить $1 млн.
Крім "Привату", скуповуванням українських АЗС можуть зайнятися компанії, які мають російське коріння. "До останнього і "ТНК-ВР", і "Лукойл" воліли будувати свої заправки, аніж купувати чужі, але з падінням ціни, найімовірніше, вони придбають низку невеликих мереж", - резюмує Сергій Куюн.
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас