"Ъ": Несолодкий цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Несолодкий цукор

Аграрний ринок
2552
Поставки цукру з Білорусі стали серйозною загрозою для українських виробників. Внаслідок різкого подорожчання цукру усередині країни його стало вигідно ввозити з Білорусі. У Міністерстві аграрної політики стривожені обсягами імпорту і закликають митну та податкову служби обмежити поставки. Але останні заявляють, що законодавчих механізмів для цього немає.
Про різке збільшення поставок цукру з Білорусі говориться в листі заступника міністра аграрної політики Івана Демчака главі Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергію Буряку, опублікованому вчора на сайті галузевої асоціації "Укрцукор". Відповідно до документа, у травні із цієї країни в Україну було завезено 7,528 тис. т цукру, а вже в червні - 10 тис. т. Торік у травні поставки склали близько 1,85 тис. т, а в червні поставок не було. Усього за I півріччя цього року в Україну було завезено 22 тис. т білоруського цукру на суму $9,6 млн.
Зростання обсягу імпорту білоруського цукру стало можливим завдяки сезонному зростанню цін на нього, відзначається в листі пана Демчака. З початку року цукор подорожчав з 2,95 тис. грн/т ($378) до 5 тис. грн/т ($640). У Мінагрополітики це пояснюють діями перекупників.
За даними Мінагрополітики, торік виробництво цукру в Україні скоротилося на 15,5%, до 1,57 млн т. Перехідні залишки склали 938 тис. т (останні три роки ринок цукру був профіцитним). Обсяг споживання міністерство оцінює в 1,98 млн т, експерти - приблизно в 2 млн т.
Білоруський цукор продається в Україні за ціною $480-530/т, повідомляють в асоціації "Укрцукор". Щорічно в Білорусь ввозиться близько 600 тис. т цукру-сировини, що у середньому на $100 дешевше бурячного, говорить Сергій Наливка. "При обсязі внутрішнього виробництва 1,3 млн т на рік це дозволяє проводити операції заміщення і експортувати дешевий цукор",- відзначає він.
Крім того, у Білорусі діє пільговий режим оподатковування, що дозволяє зробити дешевшою переробку цукру. А його ввіз в Україну з Білорусі не обкладається митом - з 1 січня 2007 року цукор включений у договір про режим вільної торгівлі.
У листі Іван Демчак зажадав від ДПАУ штрафувати продавців білоруського цукру. "Відповідно до закону 'Про державне регулювання виробництва і реалізацію цукру', в Україні може продаватися тільки цукор в обсязі квоти А (максимальний обсяг, необхідний для задоволення попиту на внутрішньому ринку. Ред.).
Якщо цукор продається понад квоту, як це відбувається з білоруською продукцією, ДПАУ повинна штрафувати продавців на суму подвійної вартості проданого цукру",- говориться в листі.
"Ми також звернулися з листом у Держмитницю із проханням не розмитнювати білоруський цукор. І будемо ініціювати антидемпінгове розслідування",- повідомив Іван Демчак. Раніше уряд розглядав можливість виключення цукру з режиму вільної торгівлі між Україною і Білоруссю.
У Держмитниці й ДПАУ від офіційних коментарів відмовилися. Але, за словами джерела Ъ у ДПАУ, лист Мінагрополітики у відомстві отримали два тижні тому: "За законодавством ми не маємо повноважень стежити за продажами цукру поза квотою А - це повинно робити міністерство. Щоб ДПАУ почала штрафувати підприємців, необхідно змінити закон 'Про державну податкову службу'. Не має відповідних повноважень і Держмитниця.
"Ми можемо вживати які-небудь дії, тільки якщо буде прийнята постанова Кабміну",- повідомило джерело у відомстві. Україна не може виключити цукор з режиму вільної торгівлі з Білоруссю в односторонньому порядку, говорять в асоціації "Укрцукор". "Це загрожує відповідними діями Білорусі, а щоб отримати схвалення білоруської сторони, потрібний не один місяць переговорів",- вважають в асоціації.
Якщо темпи імпорту білоруського цукру збережуться, українські цукровиробники втратять внутрішній ринок, говорять його учасники. "Українські виробники не можуть конкурувати з білоруським цукром - його собівартість у середньому на $100 нижча. Якщо імпорт не зупинити, вже незабаром цукор з Білорусі може заповнити до половини ринку",- упевнений голова правління "Західної компанії 'Дакор' Мирослав Поліо.
"Зростання обсягу поставок цукру з Білорусі загрожує зменшенням площі посівів буряка, закриттям заводів і може негативно позначитися на національній продовольчій безпеці",- говориться в листі Івана Демчака.
Альона Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас