Як зруйнувати "злоякісну" монополію? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зруйнувати "злоякісну" монополію?

2233
Про перші результати бензинової перевірки, а також про порушення у вугільній промисловості та банківському секторі розповідає виконувач обов'язків голови АМКУ Олександр Мельниченко.
- Розкажіть про результати виявлених порушень конкурентного законодавства на ринку нафтопродуктів.
- Ринком бензину комітет займається постійно, а не час від часу. Зараз ще триває дослідження ринку нафтопродуктів, але певні результати вже відомі. За ознаками антиконкурентних узгоджених дій розслідуються справи стосовно 73 суб’єктів господарювання. За ознаками зловживання домінуючим монопольним становищем розслідування проводиться щодо двох суб’єктів ринку. Сьогодні підвищенням цін на бензин охоплені всі регіони України. Рішення ж про покарання комітет приймає по мірі збору доказів. Зараз до розгляду готується справа стосовно кримських суб’єктів господарювання. Після цього будуть справи по шести групах різних областей.
Це формальний бік справи. Говорячи ж про фактичний, можна сказати: з одного боку, комітет бачить такий об’єктивний фактор, як зростання світових цін на нафту та бензин. З другого боку, в Україні виникла ситуація, коли на ринок бензину впливав ціновий коридор, який визначався аналітично-експертною групою, створеною при Мінпаливенерго. Група складається з фахівців галузевого міністерства, нафтотрейдерів та експертів. На думку комітету, розроблений аналітично-експертною комісією ціновий коридор не враховував цілу низку факторів, або, навпаки, враховував те, що не потрібно. Сьогодні цей коридор вже публічно не оголошується. Однак діяльність аналітично-експертної групи дуже суттєво підігрівала ринок бензину.
Зокрема, ціновий коридор включав висновки щодо інвестиційної складової, причому інвестиційна складова в кожному літрі бензину складала 74 копійки. Це дуже багато. Адже ми всі знаємо, що система автозаправних станцій активно не розвивається з другої половини 2008 року. І це пов’язано з кризою. Тобто там відсутній інтенсивний розвиток, який спостерігався у першому півріччі 2008 року. Якщо це так, то чому в усіх цих випадках в такому розмірі враховано цю інвестиційну складову вартості бензину? Крім того, в Україні шість заводів виробляють бензин за ціною, нижчою від світової. Чому при аналізі ринку групою не враховувався цей показник, який як мінімум стримував би ціни на бензин?
- З ваших слів випливає, що комітет працює, не покладаючи рук. А як прокоментуєте заяву Рахункової палати про відсутність системного підходу з боку АМКУ в запобіганні порушенням антимонопольного законодавства та про непрозорість визначення штрафів, які накладаються на порушників?
- Моє ставлення до критики позитивне. Чим більше контролерів над Антимонопольним комітетом, тим цікавіше професійне життя, тим краще формується законодавство і правозастосовча практика. До критики у наш бік додам, що комітет підзвітний Верховній Раді. Комітет контролює Рахункова палата парламенту, але вона має перевіряти фінансову діяльність АМКУ, тобто як ним використовуються бюджетні кошти. На наш погляд, Рахункова палата - не той державний орган, у компетенції якого перевіряти правозастосовчу діяльність Антимонопольного комітету України. Підставну й об’єктивну оцінку своєї діяльності ми дізнаємося із висновків Верховної Ради.
- У парламентському комітеті з питань підприємництва заявляють про ціновий демпінг на ринку вугілля України з боку російських експортерів коксівного вугілля. Яка позиція комітету в цьому питанні?
- Комітет розглядає діяльність усіх учасників вугільного ринку, а не лише "Вугілля України". Виходячи з відомої нам інформації, цілком імовірно, що на вугільному ринку буде знайдено порушення. Однак остаточні висновки озвучимо згодом, тому що зараза триває перевірка.
- Чи не помітив комітет проявів монопольних намірів на банківському ринку, адже кредитоспроможних банків не так багато, а кількість підприємств, бажаючих отримати кредит, не зменшується?
- Антимонопольний комітет сьогодні глибоко вивчає окремі питання банківської діяльності. Причому досліджувати їх почали з самого початку фінансової кризи. 2 грудня 2008 року я підписав листа голові НБУ України Володимиру Стельмаху й особисто йому телефонував, щоб запропонувати допомогу з боку АМКУ в наведенні порядку в банківському секторові. У цьому листі ми просили Нацбанк як стратега галузі внести подання до АМКУ про припинення дій на ринку, які він вважають незаконними чи такими, що порушують конкурентне законодавство. Минуло три тижні, й заступник голови НБУ відповів, що Нацбанк не бачить підстав для втручання АМКУ в діяльність банківського сектору.
- Які факти вас змусили думати про наявність можливих елементів антиконкурентної діяльності на цьому ринку?
- Мова йде про дуже тонкий механізм товарного ринку, який сьогодні почав заспокоюватися. Я вважаю, що про цей товарний ринок потрібно говорити мінімум, особливо коли він працює у нинішніх кризових умовах. І розбурхувати його не можна. Скажу тільки, що комітет продовжує проводити відповідні дослідження й напрацьовувати цілу низку матеріалів, з якими виходитиме на НБУ.
- Тобто, в Антимонопольного комітету існують запитання до банківського сектору в частині кредитування?
- Так, Антимонопольний комітет має дуже серйозні запитання до банківського сектору, зокрема, в частині кредитування.
- Як нині реагує НБУ на виявлені вами порушення?
- У нас є певні запитання та зауваження до діяльності Нацбанку. Однак називати основні параметри перевірки банківського сектору сьогодні не стану. Антимонопольний комітет - контролер, але стратегом галузі виступає Національний банк України, який несе повну відповідальність за те, що в ній відбувалося у жовтні, листопаді, січні, лютому й аж до цієї миті.
- Якщо Нацбанк відмовиться від ваших порад, то як діятимете?
- Цього разу ми навіть не запитуватимемо думку НБУ, чи вважає він за необхідне втручання комітету. Антимонопольний комітет починає впритул працювати з банківським сектором.
- Уряд позбавив голів облдержадміністрацій можливості регулювати ціну на хліб і дозволив хлібопекарням збільшити рентабельність свого виробництва практично вдвічі. Чи підтримує АМКУ таку ініціативу та чи готується він до жорсткішого контролю у цій сфері?
- Комітет відстоює позицію, що кожен ринок повинен тяжіти до підвищення рівня конкурентоспроможності. Будь-яке регулювання завжди обмежує конкуренцію. От і вся відповідь. Як тільки уряд знімає обмеження на певному ринку, Антимонопольний комітет говорить - це крок у правильному напрямку. Разом з цим, бувають періоди для суспільства й держави, коли наявний дефіцит певного товару. Тоді уряд вводить регулювання, а комітет не чинить цьому опору. Хочу підкреслити, що ринок хліба, як і ринок бензину, перебуває під постійним контролем. Сьогодні немає підстав для покарання або застосовування суворих санкції проти хлібопекарів.
- У контексті реформування НАК "Нафтогаз України" заговорили про економічно обѓрунтовані тарифи. Як АМКУ збирається слідкувати за тим, щоб комунальні монополісти не перегинали палицю?
- За сферу тарифоутворення комунальних послуг повністю відповідає Міністерство житлово-комунального господарства разом з місцевою владою. Ми не претендуємо на їхній хліб. Але контролюємо їхні дії. Так, нещодавно адміністративна колегія комітету зобов’язала Запорізьку міськраду припинити антиконкурентні дії на ринку житлово-комунальних послуг.
Зокрема, на нашу вимогу виконком повинен скасувати припис рішення "Про затвердження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по житловому фонду комунальної власності м. Запоріжжя", яким, всупереч вимогам законодавства, житлово-комунальним підприємствам надавалася можливість самостійно змінювати тарифи на послуги з утримання будинків, споруд і територій, що призвело до завищення тарифів для багатьох мешканців та викликало їхні скарги.
Сьогодні знову багато говорять про підвищення комунальних тарифів у Києві. З цього приводу мав розмову з міністром економіки. До комітету також надійшла ціла низка депутатських листів з вимогою втрутитися у ситуацію. Але давайте подивимося на законодавство! Комітет не відповідальний за регульований тариф, а відповідальний за захист конкуренції, за сферу дій вільних цін.
Ситуацію з регульованим тарифом вже проходили на прикладі з "Київпастрансом". Яка тоді спрацювала схема? Міністерство економіки, що виступає стратегом галузі й у руках якого є цінова інспекція, перевірило тариф і встановило, що він економічно необѓрунтований. Після цього міністром економіки було внесено подання до АМКУ. І вже потім комітет вирішив спір між Мінекономіки та Київською міською адміністрацією. Після цього з Антимонопольного комітету всім губернаторам областей та керівникам обласних рад було надіслано листи, в яких повідомлялося: якщо існують подібні випадки, то працюйте спочатку з Мінекономіки. А далі, якщо буде потреба, АМКУ допомагатиме.
- З першого кварталу 2010 року встановленням тарифів займатиметься НКРЕ та "окрема структура". Чи не спровокує це звичайне укрупнення комунальних монополістів?
- Ні, навпаки. Як тільки право встановлювати комунальні тарифи заберуть у сотень місцевих та районних рад і віддадуть до рук одного-двох державних органів - контроль за прозорістю тарифоутворення стане суворішим та жорсткішим. Антимонопольному комітету простіше вести розмову з кількома учасниками ринку, а не з сотнею.
- Чи готовий АМКУ запобігати появі земельної монополії після запровадження повноцінного ринку землі? Яким арсеналом засобів користуватиметеся для цього?
- Антимонопольний комітет тільки й чекає відкриття легального земельного ринку. Бо відомство може здійснювати контроль лише за діями підприємців на "білому" ринку. Комітет не працює з "сірим" бізнесом. Для цього існує прокуратура, СБУ, МВС та кримінальне законодавство. Отже, доки не буде відкритого ринку землі, нам дуже важко впливати на всі процеси, які відбуваються на ньому. Комітет виступає за те, щоб Рада якнайшвидше прийняла всі потрібні для легалізації земельного ринку закони. Зі свого боку, ми дивитимемося на механізми ціноутворення й складатимемо єдину монопольну карту власників української землі.
Розмову вела Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас