Український ринок акцій найбільш швидкозростаючий у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій найбільш швидкозростаючий у світі

Фондовий ринок
1300
Із квітня по червень індекс ПФТС виріс на 81% і досяг до початку поточного місяця 411 пунктів. Останні три місяці стали досить вдалими не тільки для України, але і майже для всіх фондових ринків світу. Особливо досягли успіху країни, що розвиваються.
Так, індекс MSCI Emerging Markets, при розрахунку якого враховується динаміка акцій з 22 країн, що розвиваються (Україна в цьому індексі не представлена), виріс протягом II кварталу на 34%. Це стало рекордом за всю історію розрахунку цього індикатора. Лідерами серед країн, які входять дорозрахунку цього індексу, стали Угорщина зі зростанням в 66,1%, Індія - 59,3% і Туреччина - 53,2%. Російський ринок посів 8-е місце з результатом 36,1%.
Причин такого бурхливого зростання українського фондового ринку декілька. Перше, що відзначають аналітики, - ірраціонально глибоке падіння цін на українські акції торік і I кварталі 2009-го. Так, за минулий рік індекс ПФТС "зхуд" у чотири рази, а за перші три місяці 2009 року втратив ще 25%.
Якщо до цього додати ефект знецінювання акцій від девальвації гривні, то ринок упав майже в 10 разів. "Основною причиною стрімкого зростання було занадто сильне падіння ринку в 2008 році й в I кварталі 2009-го. При розрахунку в доларах індекс ПФТС упав на 90% з початку 2008-го до дна в березні 2009 року", - говорить аналітик інівесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Жваво відіпхнутися від досягнутого дна (6 березня індекс ПФТС становив 199 пунктів) допоміг і такий фактор як відкриття наприкінці березня Української біржі. "Не можна виключати, що головні маркет-мейкери Української біржі, компанії "Трійка Діалог" і "Драгон Капітал", небагато підтягли ринок вгору на початковому етапі для залучення торговців на цей майданчик", - пояснює трейдер великої інвесткомпанії. У свою чергу, торговці й приватні інвестори отримали можливість робити велику кількість невеликих за обсягами угод і грати на підвищення, що прискорило зростання ринку.
Новини бувають різні
Досить важливий вплив на подорожчання вітчизняних акцій зробив позитив, що панує на світових майданчиках. Так, на очікуваннях інвесторів про швидке відновлення світової економіки розвинені ринки США і Європи зросли на 8-15%. (Американський індекс S&P 500 виріс на 15,4%, англійський FTSE 100 - на 8,4%.)
Крім зовнішнього позитива, допомагали дорожчати українським акціям і місцеві новини. Експерти відзначають, що великий вплив на настрій торговців мало рішення Міжнародного валютного фонду виділити Україні другий транш кредиту.
"Далеко не всі інвестори та місцеві торговці вірили, що другий транш буде. Кредит МВФ був тим моментом, коли стало зрозуміло, що странового дефолту не відбудеться", - розповідає керуючий директор з міжнародних продажів ІГ "Сократ" Костянтин Лісничий.
Підтримувало позитивний настрій на фондовому ринку і деяке покращення макроекономічних показників. Так, гривня зміцнилася протягом II кварталу майже на 7%, у квітні-травні намітилася тенденція припливу депозитів у банківській системі.
Різні думки
Прогнози аналітиків щодо майбутнього вітчизняного фондового ринку досить різноманітні. Єдине, у чому солідарні всі експерти: настільки бурхливого зростання, як навесні, уже не буде. "Влітку ми не очікуємо високої активності, тому різкі рухи вниз або вгору навряд чи будуть. А от восени ми можемо побачити корекцію, глибина якої буде залежати від багатьох макроекономічних показників, зокрема стану банківського сектора як всередині країни, так і на глобальних ринках", - вважає менеджер із продажу цінних паперів інвесткомпанії "Галт енд Таггарт Секьюрітіз" Тетяна Чуб.
Згодний з колегою і фінансовий аналітик Ерік Найман: "Перспективи українського ринку будуть повністю залежати від подій на Заході, у першу чергу в США. Є ймовірність, що глобальні індекси просядуть ще на 20%, тоді Україна впаде на 40%". Втім, є в експертному співтоваристві й більш оптимістичний погляд на майбутнє.
"Восени ситуація може істотно змінитися через прихід в Україну великих іноземних інвесторів. Більшість із них відклали рішення щодо приходу на вітчизняний ринок саме на кінець III кварталу", - відзначає Андрій Нестерук.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас