Назад у майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назад у майбутнє

Валюта
1513
Американські банки рвуться на волю. "Худа воля краще жирного рабства", - заговорили вустами класика фінансисти з Уолл-стріт, тільки-но оправившись від втрат і списань у результаті іпотечної кризи. Мало хто з них сьогодні згадує панічні настрої осені минулого року, яку панували не тільки в нью-йоркських офісах, але й в усьому світі. Тоді уряд США виявився фактично єдиним бажаючим стати інвестором у проблеми американських банків. В цілому ним були куплені акції більше 600 компаній на суму близько $200 млрд. В обмін на гроші влада істотно обмежила банки в адміністративних витратах і видах діяльності.
Сьогодні ж, щоб позбутися накладених обмежень, фінансові установи почали масово повертати свої борги. Однозначної реакції на такі їх дії поки немає: експерти розділилися в думках, влада розводить руками, а ринок відреагував падінням.
Перша десятка
Серед перших щасливчиків, які повернули держдопомогу, виявилися десять банків, які успішно пройшли весняне випробування стрес-тестом. Міністерство фінансів США видало дозвіл JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, US Bancorp, Capital One Financial Corp, American Express Co, BB&T Corp, Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp й Northern Trust Corp на повернення в цілому $68,27 млрд. Банки також мають намір викупити в Міністерства фінансів варранти на звичайні акції, які вони отримали разом з державним грішми. Варранти дають Мінфіну право купувати звичайні акції фінустанов за встановленою ціною протягом десяти років, але банки можуть викупити варранти в держави за "справедливою ринковою вартістю".
За словами учасників ринку, такі дії фінустанов свідчать про те, що банківська галузь встає на ноги після зазнаних нею збитків, які "потопили" кілька компаній і призвели до рецесії світової економіки торік. "Я ще не бачив, щоб хтось сидів склавши руки. Безумовно, це те, що ми хотіли побачити", - тішиться представник BB&T Corp. Глава цього банку Келлі Кінг повідомив, що його фінустанова поверне рішення щодо поїздок для винагороди кращим працівникам, яке було скасовано під політичним тиском.
Повернуті гроші уряд надалі зможе позичити іншим нужденним у допомозі організаціям. У рамках програми TARP (Troubled Asset Relief Program) зараз залишаються $110 млрд., вони ще можуть бути виділені страховикам і дрібним банкам.
З банківських установ, які вже розрахувалися з державою, тепер будуть зняті обмеження за виплатою бонусів топ-менеджерам, підвищенням розміру дивідендів, прийомом на роботу іноземців і сумою представницьких витрат. Приміром, співробітників Goldman Sachs уже проінформували про рекордні бонусні виплати у випадку, якщо банк покаже найвищий річний прибуток за свою історію. Експерти вважають таку перспективу цілком реальною у зв'язку з тим, що банк практично не має конкурентів й у першому півріччі істотно наростив надходження від торгівлі іноземною валютою, облігаціями та продуктами з фіксованим доходом. Виконавчий директор Goldman Sachs Ллойд Бланкфейн заявив, що банк зобов'язаний зробити так, щоб компенсації відображали щиру ефективність установи і мотивували належну поведінку співробітників.
Цікаво, що за останній місяць відразу кілька банків заявили про підвищення заробітних плат більш ніж на 50%. Це підсилило плинність кадрів на ринку і змусило багато фінансових установ іти за прикладом конкурентів. За словами керівника рекрутингової компанії Hanover Search Патріка Філда, UBS та Merrill Lynch втратили цього року приблизно чверть кращих своїх співробітників. Багато хто з них пішли в Barclays, Credit Suisse і Deutsche Bank, що зараз активно розвиваються. Це призвело до того, що, незважаючи на відсутність можливості розплатитися сьогодні з державою, приміром, Citigroup підвищить зарплати своїм співробітникам, щоб компенсувати їм зниження річних бонусів. Найбільше зростуть оклади інвестбанкірів і трейдерів.
Крім Citigroup, дозвіл на виплату боргів не одержали також такі гіганти, як Bank of America і Wells Fargo, однак за заявами представників цих установ, менеджмент спробує зробити все можливе для швидкого розрахунку з державою.
Золотий Баффет
Коли один раз Уоррена Баффета запитали про те, яка мить є найкращою для продажу акцій, мільярдер відповів, що такого часу немає, і він воліє купувати акції назавжди. Така відповідь не завжди відповідала реальній поведінці Баффета, однак безперечно свідчила, що цей інвестор купує тільки надійні папери. Якби протягом останніх восьми місяців уряд США орієнтувалося на дії Баффета, сьогодні б Штати вже отримали дивіденди від допомоги банківським організаціям. Минулою осінню за $5 млрд. Уоррен Баффет отримав привілейовані акції Goldman Sachs, які дають йому право на дивіденди в 10%. Крім того, у розпал фінансової кризи керівництво Goldman Sachs запропонувало мільярдерові звичайні акції на ту ж суму, придбати які він може в будь-який час протягом п'яти років за ціною $115 за акцію. Через кілька місяців, всупереч песимістичним прогнозам, Баффет поповнив свій портфель акціями ще двох банків - Wells Fargo і US Bancorp. І знову вибір виявився правильним: за останні три місяці папери всіх фінустанов зросли в ціні. Акції Goldman Sachs показали приріст на 76%, US Bancorp - на 100%, а Wells Fargo - на 190%. Поки Баффет не планує позбуватися банківських активів, воліючи заробляти на них доти, поки вони будуть залишатися прибутковими.
На відміну від Уоррена Баффета, уряд США виявився не готовим до такого швидкого відновлення банківських установ. Адміністрація США побоюється, що повернення державі коштів, вкладених у порятунок найбільших банків, і небажання співпрацювати з урядом можуть стати істотними перешкодами на шляху відновлення фінансової системи й економіки в цілому. "Ми хочемо вийти з фінансової системи. Ми хочемо, щоб люди повернули борги уряду. Але ми не хочемо, щоб виплати державі поставили цих людей під загрозу і залишили їх з недостатнім капіталом", - заявив голова президентської Національної економічної ради Лоренс Саммерс.
Міністр фінансів США також стурбований тим, що фінустанови відмовляться від коштів, необхідних для їх відновлення. Останнім часом Тімоті Гайтнер тільки тим і займається, що намагається подолати недовіру фінсектора до уряду, уряду - до фінустанов, пересічних американців - і до тих і до інших. На його думку, треба просто і доступно розповісти, чому необхідно витрачати гроші платників податків США на допомогу системі. "Не можна досягти відновлення економіки без фінансової системи. Без фінансової системи немає кредитів, а це означає зростання безробіття, зниження продуктивності й збільшення кількості проблемних компаній", - впевнений Гайтнер. Однак саме зараз Штати могли б продемонструвати не тільки громадянам власної країни, але й усьому світу, як потрібно управляти проблемними банками і заробляти на їх видужанні. Численна критика, що супроводжує антикризові кроки уряду США, могла б зараз бути нівельована додатковими прибутками, отриманими від банків у державну скарбницю, якби такі умови були прописані в механізмі допомоги банківським установам.
Ринок також не заохотив дії деяких банків і відреагував на новини про повернення боргів зниженням котирувань. Приміром, акції JP Morgan Chase & Co подешевіли на 2%, BB&T Corp - на 1,9%, Morgan Stanley - на 2,1%. Зростання вартості показав лише US Bancorp. А американський фондовий індекс Standard & Poor's 500 завершив зниженням третю торговельну сесію поспіль, втративши за цей період 3,6%, що стало найбільш сильним падінням із квітня.
Неоднозначна і реакція американських ЗМІ: деякі з них досить скептично відреагували на заяви Goldman Sachs і Citi про виплату бонусів топ-менеджерам і збільшення відрядних витрат. "Реципієнти допомоги в рамках TARP демонструють свою подяку за великодушність американців, роздаючи відрядні й бонуси в рік, коли мільйони громадян залишилися без роботи і житла", - пише одне з авторитетних видань. Країна всерйоз побоюється, що банкіри повернуться до докризового життя, чим можуть стимулювати новий виток кризи. Тим часом банкіри впевнені, що криза навчила їх правильно працювати і не повторювати своїх помилок. "Я не думаю, що це буде "квитком на волю", - впевнений адвокат вашингтонської компанії Gibson Dunn & Crutcher LLP Кантвелл Макенфасс, який представляє інтереси фінансових установ. Самі банкіри запевняють, що продовжують жорстко контролювати свої витрати. За словами фінансового директора JP Morgan Chase & Co Майкла Кавенаха, прийшов час змін, однак не слід думати, що вони почнуться вже скоро лише тому, що банк виплатив борги в рамках TARP.
За словами банківського аналітика Portales Partners LLC (аналітична компанія з Нью-Йорка), компанії, яка дочасно погасили свої зобов'язання, можуть ненадовго стати предметом гордості. "Вони можуть похвалитися тим, що вони більше не належать уряду. І все-таки я не думаю, що така конкурентна перевага буде довгою", - відзначає експерт. Чому? Це питання відкрите для багатьох: або сміливим банкірам незабаром доведеться просити допомоги в держави, або за першопрохідниками насміляться піти всі інші.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас