Експерт: Інфляція може спровокувати девальвацію гривні влітку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція може спровокувати девальвацію гривні влітку

Валюта
6852
До кінця літа гривня може девальвувати до основних іноземних валют за рахунок підвищення рівня інфляції в країні. Таку думку висловив директор департаменту казначейства "БГ Банку" Віктор Єрасов.
Експерт не виключає можливості зміцнення гривні до кінця літа, однак існують фактори, які будуть перешкоджати цьому процесу.
"З одного боку, регулятивні дії НБУ спрямовані на те, щоб стимулювати банки продавати валютні позиції і зменшувати резерви в інвалюті", - говорить В. Єрасов. На його думку, цей фактор буде впливати на валютний ринок.
У той же час він відзначив, що існує таке поняття, як накопичена інфляція, яка стрімко набирає обертів. Усе це веде до подорожчання палива і паливно-мастильних матеріалів. У свою чергу, це спровокує зростання цін на інші продукти і товари. "В умовах зростання інфляції мова про зміцнення гривні йти вже не зможе", - підкреслив експерт.
Є ще один, не менш важливий фактор, який проявиться восени. Мова йде про обсяги погашень за зовнішніми позиками української економіки, відзначив В. Єрасов. У випадку, якщо вдасться домовитися про реструктуризацію цих кредитів, відтік валюти із країни буде невеликим і курс залишиться стабільним.
"Проте, враховуючи складність ситуації на зовнішніх ринках, кредитори навряд чи підуть на масштабну реструктуризацію. Повертати доведеться багато грошей", - сказав банкір. За його словами, це може привести до дефіциту іноземної валюти, що прямо вплине на її вартість.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас