ЦБ Росії не бачить підстав для другої хвилі кризи в банківському секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Росії не бачить підстав для другої хвилі кризи в банківському секторі

Казна та Політика
228
ЦБ РФ не бачить підстав для другої хвилі кризи в банківському секторі, заявив перший заступник голови Банку Росії Геннадій Мелікьян на форумі у Санкт-Петербурзі.
"Я не бачу різких впливів, які можуть завдати удару", - сказав він.
Як уточнив Г.Мелікьян, фінансовий стан організацій може погіршуватися при обмеженні кредитування і при збереженні низьких цін на їхню продукцію. Звідси експерти роблять висновки про другу хвилю банківської кризи. На його думку, перші висновки із цієї ситуації дозволяють говорити про те, що проблема стискання кредитування не викличе системних потрясінь.
На думку Г.Мелікьяна, у поточній ситуації, коли банки не можуть прогнозувати зворотність кредитів, і те, як буде відбуватися їхнє рефінансування, поведінка банків є дуже раціональною, вони намагаються захистити себе.
"Непевність і неможливість прогнозувати ситуацію прохолоджують запал наших банкірів нарощувати обсяги кредитування", - сказав він. При цьому перший заступник голови ЦБ підкреслив, що і держава, і банки повинні усвідомлювати те, що, стримуючи кредитування "вони рубають гілляку, на якій сидять", оскільки підприємства опиняються в більш складному становищі, не маючи можливості залучити позикові кошти.
У зв'язку із цим Г.Мелікьян підкреслив, що він не бачить складнощів, якщо на короткому етапі буде нульове зростання або навіть кредитне стискання, але якщо це буде тривати в довгостроковій перспективі, то може викликати проблеми зі стійкістю банківської системи.
"Тривалий період стискання кредитування небезпечний. Довго так тривати не може. Треба вживати активних зусиль, щоб вирватися із цього порочного кола", - сказав перший заступник голови ЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас