Інвестиції капітально скоротились — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції капітально скоротились

Казна та Політика
710
Обсяг інвестицій в основний капітал за перший квартал упав майже на 40% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 25,1 млрд. грн., а в порівнянні з торішнім середньорічним квартальним значенням - більш ніж удвічі, повідомив Держкомстат
У першому кварталі відзначається згортання інвестиційної активності компаній щодо своїх проектів практично по всіх секторах. Крім того, змінилася структура джерел фінансування. Зокрема, у рази впали інвестиції з держбюджету, суттєво скоротилася частка кредитування (з 15-20% в останні роки - до 11,8%). Відповідно різко виросла частка власних коштів підприємств - майже до 70% (21,1 млрд. грн.).
"Найбільше падіння показали ті компанії і сектори, які працювали на кредитах або працювали під кредитозалежні ринки, - відзначає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. - Хоча згортання інвестиційної активності показують майже всі - від банків до промисловості".
Для багатьох підприємств такі дії є вимушеним заходом в умовах високої економічної невизначеності. "Перед бізнесом завжди стоїть дилема - витрачати кошти на поточні потреби, тобто підтримка штанів, чи на розвиток, - відзначає пан Бураковський. - Але в умовах сьогоднішньої невизначеності навіть ті, хто має кошти, не може дозволити собі ризикувати - складно взагалі прорахувати будь-яку інвестиційну віддачу. Гроші завжди витрачають під певні очікування, а в умовах нестабільності курсу, падіння товарних ринків і банківської кризи відбувається те, що завжди відбувається в кризи, - заморожуються інвестиційні програми".
Директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ, член Ради НБУ Валерій Геєць відзначає, що "згортання інвестицій сьогодні фактично означає, що вихід із кризи буде ще більш тривалим і у випадку відновлення кон'юнктури компанії будуть змушені нарощувати випуск лише за рахунок використання зупинених потужностей".
"В остаточному підсумку все це - затримка структурної модернізації економіки, яка буде "грати" із тривалим тимчасовим лагом", - відзначає він. За даними економіста, звичайно капітальні інвестиції лише приблизно на 35% позначаються на зростанні ВВП поточного року і на 65% - у наступному році.
Крім того, Геєць звертає увагу на різке падіння інвестування усередині держсектора, що, насамперед, пов'язане з вирослим соціальним навантаженням бюджету. "У нас інвестиції держави й у колишні роки були не більше 2% від ВВП, хоча в інших країнах - більше 4%, у Росії декларували більше 5%, - відзначає він. - Залежно від того, наскільки нинішня криза виявиться глибоко структурною, потрібно вибудовувати стратегію державного інвестування. В одних ситуаціях держвидатки повинні рости, в інших - можуть не створити структурних зрушень і повинні йти лише на підтримку зайнятості та рівня життя в країні".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас