Банкірів вдарить капіталом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів вдарить капіталом

Валюта
6520
На думку експертів, банківська подушка безпеки в сім разів нижча від реально необхідних резервів для списання існуючої на сьогодні проблемної заборгованості.
Згідно з оперативними даними, опублікованими на сайті Нацбанку за підсумками чотирьох місяців роботи, українські банки сформували резерви на рівні 22,4 млрд. грн., або 3,5% від усіх активів. Тим часом обсяг проблемної заборгованості в банківській системі продовжує рости.
Якщо виходити зі світового досвіду і досвіду Росії 1998 р., можна припустити, що зараз погані активи становлять не менше 20% кредитного портфеля, а за песимістичним сценарієм агентства Standard&Poor's, можуть досягти і 35-50%. Тим часом створені на сьогодні резерви навряд чи перевищують 3,5% від проблемних активів (резерви під кредитні ризики - усього 11,9 млрд. грн., при загальному обсязі кредитів на рівні 714 млрд. грн.).
Таким чином, більшості банків доведеться зіткнутися із проблемою істотних втрат капіталу через погані активи, що зажадає залучення капіталу першого рівня в значних обсягах - орієнтовно близько 110 млрд. грн. Однак джерел для збільшення капіталу в багатьох банків немає. Причому мова йде не тільки про банки з українським капіталом, більшість із яких не може заповнити навіть поточні, відносно невеликі, потреби в капіталі.
Труднощі із самостійним збільшенням капіталу можуть зазнавати і міжнародні фінансові групи. Як приклад можна навести недавнє рішення Swedbank скоротити інвестиції в Україну на 15% і запропонувати пакет акцій об'єднаних Сведбанку та "Сведбанку Інвест" Європейському банку реконструкції та розвитку. Декількома місяцями раніше аналогічне звернення до ЄБРР зробив і OTP Bank.
Представники іноземних банків стверджують, що проблем зі збільшенням капіталу в них не буде. За словами голови правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимира Лавренчука, стрес-аудит, проведений за методикою МВФ, передбачав рівень проблемних активів також на рівні 20%, який з урахуванням переоцінки застав міг коректуватися до 35% від активів. "Більшість закордонних фінансових груп, наскільки мені відомо, підтвердили намір капіталізувати свої банки в Україні настільки, наскільки буде потрібно", - говорить банкір.
Однак цим планам можуть перешкодити непереборні обставини. Європейська комісія вже ухвалила рішення, згідно з яким банкам, що перебувають під юрисдикцією ЄС і одержали допомогу від мінфінів своїх країн, не рекомендується інвестувати кошти в розвиток бізнесу в країнах, найбільш постраждалих від фінансової кризи. У їхнє число входить і Україна.
Тому якщо раніше мова йшла про те, що рекапіталізація - доля винятково банків з українським капіталом, то останні події (пошук OTP покупців 51% дочірніх банків у ЦСЄ і бажання Сведбанку продати 15% українського бізнесу) говорять про те, що восени за допомогою до держави можуть звернутися і банки з іноземним капіталом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас