Хід назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хід назад

Казна та Політика
1324
Економічна криза викликала трикратне падіння обсягу інвестування в Україну в I кварталі. Основними джерелами інвестицій на суму понад $1,1 млрд стали іноземні банки, що збільшили капітал "дочок", і репатріація коштів з Кіпру.
В I кварталі приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) склав $1,18 млрд, скоротившись за рік утричі - до 36,2% від обсягу ПІІ I кварталу 2008 року, повідомив у п'ятницю Держкомстат. Незважаючи на кризу, відтік капіталу виявився незначним - $70,1 млн. З урахуванням переоцінки, втрат і курсової різниці приріст ПІІ склав $819,5 млн.
Але якщо раніше найбільший обсяг інвестицій в Україну направлявся з Кіпру (в I кварталі - $158,9 млн), то тепер - з Росії ($285,9 млн) і Нідерландів ($196,2 млн). Найбільший обсяг ПІІ надійшов у сектори фінансів ($284,4 млн) і нерухомості ($236 млн). У промисловість було направлено всього $78,3 млн (6,7%), у сектор торгівлі - $56,4 млн (4,8%).
Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко пояснює інвестиції у фінансовий сектор докапіталізацією банків з іноземним капіталом. "Така динаміка буде спостерігатися і надалі - про збільшення капіталу заявили 'Райффайзен Банк Аваль', 'Форум' і 'Універсальний', - сказав він. - Серйозних інвестицій, які будуть впливати на розвиток фінансового сектору, не слід чекати протягом трьох-чотирьох років".
Більш показовий спад ПІІ в промисловості. "Захід ще не готовий до інвестування. Незважаючи на запевнення влади, Україна залишається країною, найменш привабливою для інвесторів", - говорить президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд. "Відсутність в інвесторів вільних коштів і побоювання нестабільності в Україні привели до настільки значного падіння вкладень в українську промисловість", - говорить аналітик ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко. Усі інвестиції в промисловість надійшли з Кіпру ($80 млн). "Багато компаній змушені повертати виведені кошти, щоб підтримати бізнес", - відзначає пан Гіршфельд.
У наступних кварталах експерти очікують зменшення припливу інвестицій через очікуваний відтік капіталу із країни. "В II-III кварталах інвестори займуть вичікувальну позицію. Більш можливий відтік капіталу, ніж збільшення припливу. Ситуацію може змінити підготовка до Євро-2012, але це відбудеться в найкращому разі наприкінці року", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас