"Імексбанк" відмовляється від рекапіталізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Імексбанк" відмовляється від рекапіталізації

Фондовий ринок
3856
Сьогодні уряд планує відмовитися від рекапіталізації одеського "Імексбанку" за рахунок держбюджету - його власникам удалося самостійно наростити капітал. Крім того, з банку може бути виведений куратор НБУ. Експерти вважають, що місце на рекапіталізацію буде вакантним недовго, тому що багато великих банків можуть постраждати від відтоку вкладів після скасування мораторію на їх повернення і звернутися по допомогу до держави.
Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна", власники "Імексбанку" мають намір відмовитися від рекапіталізації за рахунок держави. "Леонід Клімов (співвласник) не хоче, щоб ми входили в капітал більш ніж на 30%, - сказало джерело в Кабміні. - Тому ми, напевно, будемо відмовлятися від цього банку і капіталізувати тільки інші шість". У п'ятницю пан Клімов і голова правління "Імексбанку" Олена Герасимова на дзвінки "Ъ" не відповідали. Близьке до Леоніда Клімова джерело підтвердило цю інформацію: "Пан Клімов сказав, що одержав гарний транш рефінансування і ситуація стабілізувалася. Тому буде відмовлятися (від рекапіталізації)".
У квітні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що після рекапіталізації частка держави в "Укрпромбанку", "Родовід Банку" і банку "Київ" складе 99%, банку "Надра" - 91,8%, "Імексбанку", "Укргазбанку" і "Фінанси та Кредит" - 75%+1 акцію. Згідно з останньою редакцією постанови Кабміну про порядок капіталізації банків державою (від 17 квітня), уряд увіллє бюджетні кошти в капітал банків, тільки якщо стане власником не менш ніж 60% +1 акції. Ще 15% акціонери зобов'язані передати в управління державі. Із цими умовами погодилися власники "Укргазбанку" і банку "Фінанси та Кредит". У п'ятницю голова НБУ Володимир Стельмах заявив, що будуть рекапіталізовані тільки Укрпромбанк і "Київ", що мають негативний капітал (на 1 квітня власний капітал "Укрпромбанку" становив 2,52 мільярда гривень, в "Києва" - менше статутного - 207,99 мільйона гривень), інші ж банки необхідно докапіталізувати (їх сумарний капітал - 7,25 мільярда гривень).
У НБУ говорять, що необхідності в капіталізації "Імексбанку", з якого незабаром може бути виведений куратор, уже немає. "Його акціонери самі завели капітал, і ситуація в банку покращилася, - заявив виконавчий директор дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Василь Пасічник. - У них є деяка необхідність у підтримці ліквідності. У понеділок ми подамо в Кабмін оновлену інформацію про фінансовий стан пропонованих до рекапіталізації банків і плануємо, що після цього уряд приступить до прийняття конкретних рішень".
Ще 6 травня "Імексбанк" закрив передплату на акції додаткової емісії, його капітал збільшений на 150 мільйонів гривень - до 795 мільйонів гривень. Крім того, банк повідомив власників його облігацій серії A на загальну суму 100 мільйонів гривень про неможливість виконання оферти 22 травня у зв'язку з постановою НБУ про заборону банкам, що мають кураторів, достроково погашати зобов'язання, повідомили в ІК Concorde Capital.
Місце "Імексбанк" буде зайнято будь-яким іншим банком, у якому розміщено понад 1% вкладів фізосіб від усієї банківської системи, вважають експерти. Це стане особливо актуальним після скасування мораторію на дострокове повернення вкладів фізосіб. "Цей тиждень покаже, наскільки своєчасне зняття мораторію, - відзначив член ради НБУ, почесний президент "Укргазбанку" Василь Горбаль. - Вкладники побіжать забирати вклади, тому що довіра до банківської системи ще не відновлена, і будь-який банк може опинитися в складній ситуації". "У бюджеті заплановано 44 мільярда гривень на рекапіталізацію, тому замість одного буде запропонований інший банк, - впевнений фінансовий аналітик Astrum Investment Management Ярослав Стецик. - Це місце може зайняти "Кредитпромбанк". Джерело в "Кредитпромбанку" повідомило, що акціонери поки не розглядали можливість пропозиції акцій державі, тому що шукають іншого інвестора, але не виключило можливості рекапіталізації банку у випадку зриву переговорів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас