"Ъ": Нафтогаз" працює у пільговому режимі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нафтогаз" працює у пільговому режимі

320
Кабмін надав НАК "Нафтогаз України" чергову відстрочку зі сплати ПДВ, довівши сумарний обсяг відстрочених платежів з податку до 9,8 млрд грн. Така сума податкових пільг, а також регулярне використання урядом коштів компанії як інструмента грошово-кредитної політики роблять НАК "венчурним проектом" – украй ризиковим для інвесторів, попереджають експерти.
Заступник голови правління "Нафтогазу" Юрій Колбушкін учора заявив, що його компанія одержала відстрочку зі сплати податків при накачуванні природного газу в підземні сховища газу (ПСГ) на 6,7 млрд грн. Відстрочка потрібна для того, щоб закачати в ПСГ 17,5 млрд із необхідних 20,5 млрд кубометрів газу, а також уникнути проблем із законом. Нагадаємо, торік Енергетична митниця порушила кримінальну справу за фактом ввезення в Україну 5,515 млрд кубометрів газу, який не був розмитнений. Пізніше податки були сплачені, а справа закрита.
Цього року уряд уже кілька разів надавав "Нафтогазу" податкові пільги. Як повідомили Ъ у прес-службі компанії, на початок травня "Нафтогазу" надана відстрочка з податкових платежів на суму 3,1 млрд грн. Таким чином, загальний обсяг відстрочених платежів досяг 9,8 млрд грн. "Це рекордний обсяг податкової відстрочки. Жоден склад уряду так не кредитував жодне керівництво 'Нафтогазу'", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев звертає увагу на те, що Кабмін не тільки підтримує "Нафтогаз" податковими пільгами, але й використовує його для покриття бюджетного дефіциту. За даними секретаріату президента, в останній день квітня в загальний фонд бюджету надійшло 3,426 млрд грн, або 24% місячного плану, тоді як у квітні 2008 року сума платежів у цей період становила всього 4,3%. З них 1,8 млрд грн перерахував "Нафтогаз" як оплату ПДВ із імпортного газу. Більше 1,3 млрд грн компанія виплатила із кредитних коштів.
За оцінками аналітика ІГ "Сократ" Михайла Сальникова, після надання Україні другого траншу кредиту МВФ уряд має у своєму розпорядженні фінансовий резерв для того, щоб кредит "Нафтогазу" не вплинув на виконання бюджетних зобов'язань. "Половина траншу ($1,4 млрд –ред.) буде направлена на покриття бюджетного дефіциту. Це дає уряду певний запас фінансової міцності, у тому числі для підтримки 'Нафтогазу'".
Максим Шеїн з "Брокеркредитсервису" відзначає, що використання "Нафтогазу" як інструмента бюджетної антикризової політики знижує економічну незалежність компанії і робить її менш привабливою для кредиторів і інвесторів. "Для більшості фінансових інститутів заборгованість перед бюджетом у розмірі 9,8 млрд грн і використання компанії для екстреного наповнення бюджету робить її венчурним активом, видавати кредити якому недоцільно", - погоджується Валерій Нестеров з "Трійка Діалог".
Олег Гавриш, Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас