Київ увімкнув друкарський верстат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ увімкнув друкарський верстат

Валюта
15667
Перший заступник голови Київської міської держадміністрації (КМДА) Анатолій Голубченко вчора на сесії Київради оприлюднив умови кредиту, отриманого КМДА під заставу 157 адміністративних будівель у Києві для погашення заборгованості перед АК "Київенерго".
Депутати вирішили закласти замість міського майна векселі. Крім того, Київрада скасувала заборону для КМДА на підвищення житлово-комунальних тарифів для населення.
Депутати Київради вчора затвердили умови кредиту, який КМДА одержала для погашення заборгованості перед "Київенерго" з компенсації різниці між чинними та економічно обґрунтованими тарифами на постачання тепла і гарячої води. Нагадаємо, 19 березня депутати Київради вирішили закласти 157 адміністративних будівель для одержання кредиту у розмірі 1,2 млрд грн. Більша частина цих коштів призначалася для виплати боргу "Київенерго".
25 березня постановою №308 Кабінет міністрів дозволив КМДА оформити зобов'язання за кредитом простими векселями зі строком погашення до двох років. 6 квітня КМДА перерахувала "Київенерго" 900 млн грн, погасивши більшу частину заборгованості. Із цих коштів 750 млн грн видав місту Альфа-банк і 150 млн грн - банк "Хрещатик" (останній раз Ъ сповіщав про це 8 квітня).
У зв'язку з постановою Кабміну №308 потрібне було внесення відповідних змін у рішення Київради від 19 березня. "Процедура видачі кредитів вимагала від нас укладання з банком-кредитором угоди під заставу майна. Тільки потім ми можемо замінити його (майно) простими векселями", - пояснив депутатам послідовність змін Анатолій Голубченко. За його словами, після того як усі угоди будуть підписані, вексель опиниться в Нацбанку, і майно буде виведено з-під застави. Пан Голубченко також повідомив, що відсоток за кредитом складе 21,5%, "з них 16,5% - ставка Нацбанку, а 5% мають право встановити кредитори".
Потім пан Голубченко представив депутатам розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги. У цей час біля стін КМДА проходив мітинг співробітників АК "Київводоканал", ЖЕКів Шевченківського і Солом’янського районів, а також представників київської міської організації профспілки працівників ЖКГ. Вони вимагали привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. Час від часу в юрбі звучали фрази "Заощаджувати на воді - отже, завтра бути лиху!", "Немає тарифів - немає води!".
Доводячи необхідність підвищення тарифів, Анатолій Голубченко продемонстрував дані Державної цінової інспекції. "Тут установлений рівень витрат на послуги 'Київводоканалу', - уточнив пан Голубченко. - І він вищий, ніж тарифи, які пропонуємо ми".
Однак депутати відмовилися приймати конкретні рішення з даного питання. "Чому Київська міськадміністрація хоче, щоб рішення приймали ми? Ви просто боїтеся взяти на себе відповідальність за підвищення тарифів для киян!" - обурився депутат Валерій Мошенський (блок Литвина). У результаті депутати лише скасували рішення Київради №562 від 30 жовтня 2008 року, яким КМДА заборонялося підвищувати житлово-комунальні тарифи для населення столиці.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас