Маніпуляторів будуть ловити за руку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маніпуляторів будуть ловити за руку

Фондовий ринок
1054
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку розробила проект документа про попередження маніпулювання на фондових біржах, який дозволить у випадку виявлення маніпулятивних угод скасовувати їх і застосовувати санкції до торговців. Учасники ринку підтримують жорсткість контролю, але вважають, що біржам буде складно довести факти маніпуляції.
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) оприлюднила проект рішення "Про попередження маніпулювання на фондових біржах". Документ містить перелік дій учасників ринку, які можуть впливати на ринкову вартість цінних паперів, а тому будуть визнані маніпулятивними. До них ДКЦПФР запропонувала відносити, зокрема, угоди купівлі-продажу цінних паперів без наступного підписання біржового контракту; угоди з використанням інсайдерської інформації; виставляння заявок на купівлю-продаж наприкінці торговельної сесії з наміром вплинути на ціну останньої угоди; відхилення ціни відкриття на 1% від ціни закриття торговельної сесії і навпаки; а також різниця курсів цінного паперу на різних біржах більше 10%.
"У випадку здійснення дій, які визнані маніпулюванням, біржа повинна проводити розслідування, визначати факт провини, маніпуляції, застосовувати санкції або не робити цього", - сказав директор департаменту методології регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко.
Згідно з документом, біржа, виявивши факти маніпуляції, зможе зупиняти біржові торги, скасовувати угоди і не враховувати їх при розрахунках біржового курсу. Протягом двох тижнів біржі будуть проводити спеціальні розслідування, необхідні для створення нових правил гри, які не будуть допускати маніпулювання.
Відповідальність за порушення норм будуть нести торговці цінними паперами, а застосовувати санкції будуть біржі, органи управління яких традиційно формуються з торговців. "Винний, якщо такий є, повинен бути покараний не стільки самою біржею, скільки її членами. Його можна не допускати до торгів", - відзначив Тарасенко. Перший заступник голови правління "Української біржі" Олексій Сухоруков говорить, що біржа зацікавлена як ринок, адже факти маніпуляції відлякують інвесторів.
Нові правила, на думку торговців, покликані насамперед вплинути на великих гравців. "Тільки велика компанія, що має в розпорядженні більше мільйона доларів і цінні папери на таку ж суму, може сильно рухати ринок у той або інший бік", - підтвердив трейдер ІК Foyil Securities Павло Шило. Втім, впровадження правил трохи запізнилося, вважає директор інвестфонду "Амадеус Індекс-ПФТС" Михайло Ройко. За його словами, вони б добре працювали торік, коли існував тільки ринок котирувань, на ринку заявок визначити маніпуляцію практично неможливо, а інсайдерську угоду - ще важче.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас