ЄЦБ може продовжити зниження ставки у випадку збільшення ризиків дефляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може продовжити зниження ставки у випадку збільшення ризиків дефляції

289
Європейський центральний банк (ЄЦБ) може продовжити зниження базової процентної ставки і після травневого засідання, щоб послабити ризики дефляції, заявив голова ЦБ Кіпру і член ради ЄЦБ Атанасіос Орфанідіс, повідомило агентство Bloomberg.
"Якщо виникне загроза того, що інфляція залишиться суттєво нижчою 2% протягом значного періоду часу, може знадобитися додаткове ослаблення грошово-кредитної політики, - заявив він. - Ризик дефляції трохи збільшився в останні кілька місяців".
Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше дав зрозуміти ринку, що може знизити базову процентну ставку нижче поточного рівня 1,25% річних, а також оголосити про вживання нестандартних заходів у відповідь на поглиблення рецесії.
Європейський ЦБ 2 квітня знизив ставку на 0,25 процентного пункту - менш значно, ніж очікував ринок, а також відмовився оголосити про нові інструменти, які він має намір застосувати для підтримки економіки. У зв'язку із цим з'явилися чутки, що думки членів ради ЄЦБ щодо питання необхідних заходів розходяться.
А.Орфанідіс заявив, що виступає за розширення пакета інструментів, доступних ЄЦБ, який у цей час включає грошово-кредитне регулювання та відкриття банкам кредитних ліній. Обговорюється, зокрема, можливість продовження строків кредитування банків і викуп активів, відзначив він.
За словами А.Орфанідіса, ЄЦБ може оголосити про викуп активів, наприклад, векселів, уже в наступному місяці.
Федеральна резервна система (ФРС) США, Банк Англії і Банк Японії вже знизили процентні ставки практично до нульового рівня і почали вливати гроші в економіку за рахунок купівлі державних і корпоративних боргових зобов'язань. Ставка Банку Японії в цей час становить 0,1% річних, у США вона перебуває в цільовому діапазоні від 0% до 0,25%, у Великобританії - на рівні 0,5% річних.
На думку А.Орфанідіса, що є колишнім економістом ФРС, дії ЄЦБ у відповідь на кредитну кризу були настільки ж ефективними, як і дії інших центробанків.
"Ставки за кредитами у євро терміном на 6 і 12 місяців у цей час нижчі, ніж аналогічні ставки в доларах, незважаючи на те, що ставка ФРС набагато нижча, ніж ставка ЄЦБ", - відзначає він.
Дані Асоціації британських банкірів свідчать про те, що вартість запозичення в євро на 6 і 12 місяців становить відповідно 1,62% і 1,79% річних, у доларах - 1,68% і 1,95% річних.
Згідно із прогнозом ЄЦБ, опублікованим в березні, ВВП єврозони знизиться на 2,7% в 2009 році. Опубліковані пізніше прогнози ОЕСР і МВФ передбачають скорочення економіки регіону відповідно на 4,1% і 3,2%.
"Інформація, що надійшла після виходу березневого прогнозу ЄЦБ, дозволяє припустити подальше погіршення ситуації в економіці регіону, - заявив А.Орфанідіс. - Слабкий попит в усьому світі буде тиснути на рівень інфляції не тільки цього року, але й у наступному, а можливо і далі".
Інфляція в єврозоні в березні сповільнилася до рекордного мінімуму - 0,6%. ЄЦБ, який прагне втримати зростання споживчих цін на рівні "трохи нижче 2%", прогнозує, що середній рівень інфляції цього року складе 0,4%, у наступному - 1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас