Падіння ВВП єврозони в IV кварталі склало 1,6%, ставши максимальним з 1995 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння ВВП єврозони в IV кварталі склало 1,6%, ставши максимальним з 1995 р

Казна та Політика
147
ВВП єврозони знизився в четвертому кварталі 2008 року на 1,6% до попереднього кварталу, що стало максимальним падінням з початку відстеження цих даних в 1995 році, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на остаточні дані Статистичного управління Євросоюзу.
Аналітики прогнозували зниження цього показника на 1,5%, що збігалося з попередніми даними.
Оцінка скорочення економіки єврозони в порівнянні із четвертим кварталом попереднього року була також переглянута в гірший бік - ВВП регіону знизився на 1,5%, а не на 1,3%, як повідомлялося раніше. При цьому експерти не очікували зміни в порівнянні з попередніми даними.
Обсяг інвестиційних видатків зменшився в четвертому кварталі на 4%, споживчих видатків - на 0,3%.
Поглиблення фінансової кризи змушує багато компаній скорочувати виробництво і звільняти співробітників, відзначають експерти.
Згідно із прогнозом Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), ВВП єврозони, який виріс в 2008 році на 0,8%, може знизитися на 4,1% цього року.
"Перспективи є дуже невизначеними, і навряд чи можна говорити про те, що найгірше вже позаду, - відзначає економіст Nord LB у Ганновері Єнс Кремер. - Європейському ЦБ доведеться оголосити про те, що ще він планує зробити для подолання кризи".
Європейський центральний банк минулого тижня знизив базову процентну ставку на 25 базисних пунктів - до 1,25% річних. Незважаючи на те, що з жовтня минулого року ставка була зменшена в цілому на 300 базисних пунктів, ЄЦБ як і раніше відстає від Федеральної резервної системи (ФРС) США і Банку Англії, ставки яких близькі до нуля.
Обсяг експорту в єврозоні скоротився в четвертому кварталі на 6,7%, імпорт зменшився на 4,7%. Безробіття в регіоні підскочило в лютому до 8,5% - максимального рівня майже за три роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас