Все своє несуть з собою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все своє несуть з собою

Казна та Політика
1566
Кабмін хоче встановити особливий режим використання бюджетних коштів в умовах кризи. Під егідою необхідності захистити бюджетні трансферти від затримок, пов'язаних із проблемами в окремих банках, уряд має намір перевести всі розрахунки між розпорядниками бюджетних коштів і контрагентами в держбанки. Вибір є тільки в клієнтів Пенсійного фонду - вони можуть одержувати гроші також через "Укрпошту", теж, втім, державну.
У розпорядження "ЭИ" потрапив проект постанови Кабміну "Про негайні заходи для ощадливого та раціонального використання бюджетних коштів". Документ уже пройшов усі необхідні узгодження в Мінфіні, Мінпраці, Пенсійному фонді і Держказначействі.
Проект постанови зобов'язує всіх розпорядників бюджетних коштів до 1 травня проводити оплату товарів, робіт і послуг, замовлених за рахунок скарбниці, тільки на рахунки підприємств, відкриті в держбанках. Винятково на рахунки в держбанках повинні будуть нараховуватися зарплати працівникам бюджетної сфери і студентам. Пенсійному фонду і Мінпраці доручено до 30 квітня провести всі необхідні дії для переведення всіх видів соціальних виплат винятково через рахунки приватних осіб у держбанку або ж через "Укрпошту".
Причиною такого рішення стало повне нерозуміння між Кабміном і Національним банком. "Ми повинні забезпечити безперебійне перерахування соціальних виплат і бюджетних платежів, але ми не можемо одержати в НБУ список тих банків, з якими можна працювати. Нацбанк не відкриває нам фінансовий стан кредитно-фінансових установ. Тим часом в 11 банках з тимчасовою адміністрацією зависли певні суми державних грошей, і ми б не хотіли повторення цієї ситуації", - заявив високопоставлений співробітник Мінфіну. У Нацбанку відповідають, що не можуть розкривати відомості про фінансове становище підопічних, тому що вони містять у собі банківську таємницю.
Банкіри вкрай незадоволені діями Кабміну. "В уряді нічого не роблять для того, щоб стабілізувати ситуацію в банківській системі. Навпаки, своїми кроками вони ще раз підкреслюють, що довіряти можна тільки державним банкам", - обурюється голова правління одного з банків з іноземним капіталом.
Його колега з найбільшого українського банку, що обслуговує зарплатні проекти силових відомств, говорить, що переведення бюджетників і пенсіонерів принесе держбанкам колосальні ресурси. "Тільки пенсії - це близько 10 млрд. грн. на місяць", - нагадує банкір. Він говорить, що по ринку навіть ходять чутки про те, як саме розподіляться бюджетні гроші: "Усі соціальні виплати, зарплати бюджетникам і розрахунки енергоринку і тепловиків підуть через Ощадбанк. Інші розрахунки - через Укрексімбанк".
У держбанках постанову Кабінету міністрів до її прийняття обговорюють неохоче. "Будь-який акціонер комерційного банку має право ухвалити рішення, яке вважає потрібним. Це стосується і держави з її грішми, - говорить голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. - Головне, щоб це рішення було економічно доцільним. Якщо дане рішення дозволяє проводити розрахунки по бюджетних і соціальних платежах вчасно - воно абсолютно правильне".
Експерти вважають, що уряд переслідує не тільки завдання схоронності бюджетних коштів, але й намагається одержати можливість для використання їх залишків для поточних потреб держмонополій. Мовляв, акумульовані від перерозподілу фінансових потоків кошти держбанки будуть використовувати для фінансування дефіциту бюджету і кредитування стратегічних підприємств - у першу чергу НАК "Нафтогаз України".
На думку виконавчого директора ФГ "Консалтинг та Інвестиції" Дмитра Піддубного, Кабмін своїми діями зможе одержати додаткові ресурси для кредитування НАК. "Крім того, переведення у держбанки всіх бюджетних фінансових потоків дозволить покрити потенційні проблеми з ліквідністю, що формуються після видачі об'ємних кредитів держпідприємствам", - вважає експерт.
На його думку, переведенням бюджетних платежів у держбанки уряд знижує і рівень своєї залежності від Національного банку, на який Кабмін уже не може впливати в питаннях рефінансування банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас