Держбанки опинилися в плюсах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки опинилися в плюсах

Казна та Політика
2541
За підсумками перших двох місяців 2009 року серед 10 найбільших банків зростання активів продемонстрували тільки державні Ощадбанк і Укрексімбанк.
У розпорядженні газети "Дело" опинилися показники діяльності 10 найбільших українських банків на початок березня цього року. Як виявилося, за перші два місяці в першій десятці банків уже встигли відбутися зміни.
Так, Укрсоцбанк, який на початок року був п'ятим за розміром активів, поступився своїм місцем Укрексімбанку. Помінялися місцями банки ВТБ і "Надра", останній тепер замикає топ-10.
Крім того, Ощадбанк за активами майже зрівнявся з Райффайзен Банком Аваль, скоротивши за січень-лютий розрив з 7,6 до 0,2 мільярдів гривень. Примітно, що приріст активів серед цих фінустанов показали тільки державні банки: Ощадбанк - на 3,3%, Укрексімбанк - на 4,3%.
Приріст активів держбанків здійснювався в основному за рахунок нарощування кредитних операцій. Ощадбанк за перші два місяці року видав кредитів на 1,3 мільярди гривень, Укрексімбанк - на 1,7 мільярда гривень.
"Держбанки кредитували "Нафтогаз України", тому активи збільшилися. До того ж вони можуть одержувати підтримку НБУ і Кабміну за урядовими програмами. Вони й надалі будуть лідерами з нарощування активів. Інші фінустанови більш консервативні. Якщо в них і з'явиться ліквідність, вони направлятимуть її на збільшення резервів, а не займатися кредитуванням", - вважає аналітик компанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук.
Міжбанківських кредитів видано на 14 мільярдів
Міжбанківське кредитування нарощували тільки Укрсиббанк і Ощадбанк - на 72,5% і 6% відповідно. "На міжбанку зараз високі ставки, і на "коротких" кредитах зараз можна заробляти більше, ніж на кредитуванні економіки", - говорить аналітик компанії "Трійка Діалог" Євген Гребенюк.
Щоправда, інші банки воліють скорочувати обсяги міжбанківських позик. Райффайзен Банк Аваль зменшив видачу таких кредитів на 91,2%, OTP Банк - на 29%, Приватбанк - на 27%.
Останній продовжує залишатися найщедрішим міжбанківським кредитором - на початок березня обсяг виданих Приватбанком міжбанківських кредитів становив 4,8 мільярди гривень. За десятьма найбільшими банками цей показник становив 14 мільярдів гривень, що на 3,2 мільярди менше, ніж на початку року.
Населення забрало 10 мільярдів
Відтік коштів населення і юридичних осіб із цієї десятки банків за січень-лютий склав 18,3 мільярди гривень. Активніше гроші з банків вилучало населення - рахунки фізосіб спорожніли майже на 10 мільярдів гривень. Підприємства зняли 8,4 мільярди гривень.
Ощадбанк виявився єдиним із представлених установ, який зміг наростити обсяг коштів юридичних осіб на 3,2% (117,4 мільйони гривень), при цьому і відтік внесків населення у відсотковому співвідношенні в банку був найменший - 2,7%. "Відтік коштів у держбанках дійсно менший, це пояснюється психологічним фактором", - говорить Євген Гребенюк.
Найбільший відтік коштів в абсолютних значеннях був зафіксований у Приватбанку - 6,3 мільярди гривень, Альфа-Банку - 1,9 мільярда гривень і Райффайзен Банку Аваль - 1,8 мільярда гривень.
Леся Войтицька, Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас